Lukasz69 Napisano Wrzesień 28, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 28, 2009 Witam! Jestem użytkownikiem już sędziwej Fedory jeszcze Core 6. Planuję przesiadkę na F 11 i już prawie jestem gotowy. Przeglądałem system by pozgrywać ważne rzeczy. Z różnych powodów od mniej więcej lipca nie przeglądałem poczty wysyłanej na konto roota. Dziś czytam i natrafiłem na dziwne rzeczy. Był komunikat o niepoprawnie wysłanej wiadomości e-mail. Co dziwnego podany tam był mój ip (mam zmienne bo mam neo) i link do pliku cyber.php. Sprawdziłem i okazało się że pozwala ten skrypt na chodzenie po moim public_html i może i pozwala na wykonywanie komend. Plik był własnością (_root'a_ → roota) ORT. Czas powstania pliku to 21 września. Może da się wyśledzić jak to się stało albo czy ktoś już zdążył pomajstrować? W katalogu /tmp/ znalazłem pliki z nazwami typu windows-coś tam itp. Da się sprawdzić z jakiej strony jakiegoś syfa sobie wgrałem? Dodam jeszcze że zaniepokoiła mnie taka rzecz przez co poszperałem w systemie i w ogóle: [lukasz@localhost html]$ ls ls: unrecognized prefix: do ls: unparsable value for LS_COLORS environment variable A to nagłówki wiadomości które dostaję na konto roota: >U 1 MAILER-DAEMON@localh Tue Sep 29 00:05 71/2936 "Returned mail: see transcript for details" Z tego co widzę coś próbuje wysyłać maile - jak to wykryć i zablokować? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikołaj Napisano Wrzesień 29, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 29, 2009 hmm wygląda nieprzyjemnie. Może skorzystaj z programów które znajdziesz w yumie pod nazwą *rootkit*. Jak na mój gust to takie rzeczy siedzą albo w cronie, albo ktoś się łączy do Twojego kompa zdalnie i chce coś wysyłać, na razie przychodzi mi na myśl spam swoją drogą przeczytaj te maile i zobacz kto do kogo i którędy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Wrzesień 29, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 29, 2009 Proby rozsylania maili swiadcza o tym ze Twoj komp to teraz tak popularny zombie ... F6 ze wzgledu na wiek i brak updateow juz i tak zalatywala trupem, wiec w sumie to nic dziwnego Tak powaznie to Ci wspolczuje, jesli miales tam wazne dane to moze byc niezly bigos... nastepnym razem decyduj sie na przesiadke wczesniej lub wybierz distro o dluzszym cyklu zycia (np. CentOS) A wracajac do tematu - fakt podmiany systemowego ls przez jakis skrypt (na szczescie to tylko nieudolna proba i skrypt jest nie dzialajacy) swiadczy o glebokiej penetracji systemu przez wlamywacza - [a] najlepiej odlacz ta maszyne od sieci (zanim zostanie odgornie zbanowana za rozsylanie spamu), zbootuj z jakiejs plyty LiveCD/ratunkowej-penetracyjnej (nie wykonuj zadnych polecen na tym systemie!!! - ls nie dziala ale nie wiadomo jak jest z innymi poleceniami, moga dzialac i wykonywac zupelnie nieprzewidywalne czynnosci), [c] uruchom rootkita, [d] przed odzyskaniem/kopiowaniem danych na inny dysk/partycje/plytke warto je przeskanowac takze dobrym, zaktualizowanym antywirem (np. clamav) zwlaszcza jesli masz tam jakies pliki exe i/lub dll, dokumenty MSOffice i pliki graficzne (jpg, bmp ...) Tutaj linki do najlepszych plyt Live z opcja ratunkowa -> http://www.darknet.org.uk/2006/03/10-best-...nsics-recovery/ System zasadniczo do wyrzucenia, mozesz co najwyzej probowac ostroznie odzyskac dane... Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz69 Napisano Październik 2, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 2, 2009 Sytuacja jest taka że zainstalowałem wszystko od nowa. Teraz pomęczę Fedore 11. Zachowałem cały /home i clamav go przeskanuję. Zachowałem też logi - komputer jest za routerem więc sądzę że może przez apache było włamanie bo wystawione było na zewnątrz i nie aktualizowane. Zaraz przywrócę sobie foldery od thunderbirda i firefoxa ale po przeskanowaniu. Jak coś ciekawego znajdę na temat włamania do mojego systemu to zedytuję ten post. Dzięki za info i odzew. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi