JaG Napisano Październik 10, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Październik 10, 2009 Witam Mam mały problem z sambą w F10 postawiłem sambe jako PDC niby wszystko ok ale nie do końca komputery w sieci nie widzą serwera tz. ping nazwaserwer - nie przechodzą ping adresipserwera - przechodzą \\nazwaserwera - brak połączenia \\adresipserwera - brak połączenia konfiguracja samby jest raczej dobra bo chodziła na F4 w logach serwera nic nie ma czy ktoś może miał taki problem ? logowanie do domeny oczywiście też nie działa będę bardzo wdzięczny za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano Październik 11, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Październik 11, 2009 A konkretniej coś ? konfiguracja samby jest raczej dobra bo chodziła na F4 Chociaż nie pamiętam tych czasów (FC4) to jestem pewien że od tamtego czasu się trochę pozmieniało min. w sambie i wiem że poprzednie wersje nie są do końca kompatybilne, więc proponuje przejrzeć dokładnie smb.conf i sprawdź czy usługa nmb staruje poprawnie, bo to ona odpowiada za "widoczność" ów serwera w sieci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JaG Napisano Październik 11, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 11, 2009 Hej dzięki za odpowiedz ów problem już rozwiązałem, okazało się że przesadziłem z zabezpieczeniami i za dużo było po blokowane na firewallu ale niestety pojawił mi się inny problem a mianowicie z logowaniem do domeny przez systemy windows doszedłem już do tego że problem leży w mapowaniu grup niestety mimo moich starań żadne rozwiązanie nie przyniosło skutku jak do tej pory czy ktoś może wie jak dokładnie powinno wyglądać mapowanie w F10 ? z góry dzięki za pomoc Pozdrawiam JaG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi