Skocz do zawartości

Reiserfs - Montowanie Partycji

turambar

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam następujący problem. Zainstalowałem najnowszą Fedorę. Wchodzę w Komputer. Mam wszystkie moje partycje. W partycje ext3 i ext4 wchodzą i widzę ich zawartość. Natomiast gdy wchodzą w partycje ReiserFS partycja po prostu znika. Następnie dopisuje do fstab:

/dev/sdb4 /media/dane reiserfs rw,nosuid,nodev,uhelper=devkit 0 0

odpalam jeszcze raz komputer to samo. Włączam Gparted pojawia się następujący komunikat:

Jądro systemu nie może ponownie odczytać tablic partycji na następujących urządzeniach:
- /dev/sda
- /dev/sdb
Z tego powodu dostęp do tych urządzeń będzie ograniczony. Odmontowanie wszystkich zamontowanych partycji urządzenia umożliwi całkowity dostęp.

Problem jest taki, że pod zainstalowanym na innej partycji openSUSEem 11.2 wszystkie partycje działają. Jakieś pomysły? Może to nie ważne ale w najnowszym openSUSE mam na partycjach ReiserFS zaawansowane prawa dostępu. Natomiast na partycji home openSUSEa (ext3) mam standardowe uprawnienia i ta partycja montuje się bez problemów.

Akurat kto go stworzył nie jest istotne, ważne że już któryś rok go używam i dotąd nie miałem z nim problemów. A macierzy dyskowych nigdy nie używałem.

Reiserfs nie działa z włączonym selinuxem masz wyłączony ?

Dzięki za odpowiedź ale wyłączyłem SELinuxa i dalej to samo.

P.S.

=> qmic

Dzięki za pomoc. Problem rozwiązany. Tak jak myślałem coś nie tak było z openSUSowymi zaawansowanymi prawami dostępu. Wywaliłem openSUSE i teraz partycje Reiserfs z aktywnym SELinuxem bez problemu się montują.