Skocz do zawartości

Cups A Drukarka W Innej Sieci

holonmic

Rekomendowane odpowiedzi

Muszę wykonać podłączenie drukarek poprzez CUPS w innych oddziałach firmy (tak działa oprogramowanie) i zastanawiam się nad rozwiązaniem. Fizycznie Fedora ma drukować poprzez CUPS na drukarkach podłączonych w zupełnie innych miastach.

Układ mam taki :

I.

1) W centrali Fedora podłączona poprzez router DSL ze światem zewnętrznym.

2) W siedzibie SDI (!!!) podłączone bezpośrednio do komputera udostępniającego drukarkę - tutaj mam stały IP komputera na zewnątrz (zaleta SDI).

II.

1) W centrali Fedora podłączona poprzez router DSL ze światem zewnętrznym.

2) W kolejnej siedzibie router DSL i wewnętrzna sieć z drukarkami podłączonymi do sieci przez LAN lokalny i udostępnianymi przez Windows.

Za wszelkie sugestie z góry dziękuję,

MH.

openvpn, openswan

Też tak przypuszczałem, że to rozwiąże temat (openvpn).

Tylko zastanawia mnie : klient (oddział) łączy się poprzez openvpn do centrali i otrzymuje jakiś IP (stały, ale inny niż sieć lokalna)

1) czy w takim przypadku CUPS będzie widział tę drukarkę (np. lokalnie mam 192.168.1.xxx, a komputer z oddziału otrzyma 10.8.0.xxx)

2) jak w takim przypadku zainstalować w CUPS drukarkę, która stoi lokalnie za routerem (załóżmy, że openvpn inicjuje komputer z oddziału, a drukarka jest sieciowa), czyli komputer z oddziału ma 10.8.0.xxx, a drukarka lokalnie 192.168.1.xxx

A może lepiej centralę i oddziały wyposażyć w routery z opcją kanałów VPN i na stałe potworzyć połączenia ?

MH.