melior Napisano Grudzień 14, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 14, 2009 Witam, Piszę program, który pomoże mi analizować logi systemowe. Jestem początkujący i nie wiem jak ugryźć parę problemów. Mam na razie o to taki skrypt: BEGIN { for(i = 0; i < ARGC;++i){ if ( ARGV[i] == "-i"){ ip = 1 ip_arg = ARGV[i+1] } else if ( ARGV[i] == "-u" ){ url = 1 url_arg = ARGV[i+1] } else if ( ARGV[i] == "-d" ){ domain = 1 domain_arg = ARGV[i+1] } if ( i+1 != ARGC) delete ARGV[i] } } { if (ip == 1 && $1 == ip_arg) {print $0} #if (url == 1 ... } END { } Nie wiem jak zrobić by porównywało url_arg z danym polem, tak by przy argumencie "fed" znajdowało http://forum.fedora.pl Chciałbym też bym ten skrypt mógł wyszukiwać IP przy zapytaniu np. 128.0.*.* I ostatnie pytanie, choć chyba już najprostsze :] Chciałbym by warunki te się sumowały, tzn. by przy użyciu wszystkich parametrów wyselekcjonowało taki wiersz który ma takie IP, takie URL itd. Dzięki za wszelką pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi