Skocz do zawartości

Spis Błędów Fedory 3

tomcio15

Rekomendowane odpowiedzi

Piszcie jakie błędy zauważyliście w Fedorze 3 to ułatwi ich rozwiązywanie na tym forum :) Ja zacznę:

Zassałem, wypaliłem, zainstalowałem i jestem (prawie) zadowolony :( oto błędy:

- mam GNOME - nie mogę odmontować napędów optycznych (po kliknięciu wysuń wyskakuje okienko: "unable to open dev/hdd"), napęd się odmontowuje, ale nie wysuwa

- Operacje -> Znajdź pliki... - nie działa z napędami optycznymi (tj. w ogóle się nie szuka) , na twardzielu szuka normalnie

- GNOME raz mi się od tak sie zawiesił

HELP! :unsure:

Co do pierwszego to wystarczy wejść jako root do

/dev

i zaznaczyś dysk cdromu np hdd kliknąć prawym wybrać właściwości i ustawić ustawienia ID użytkownika i grupy w zakładce uprawnienia i wszycho.

A co do drugiego to nie mam pojęcia, dopiero teraz to zaóważyłem jaknapisałeś. W FC2 było inaczej?

Pozdrawiam

- mam GNOME - nie mogę odmontować napędów optycznych (po kliknięciu wysuń wyskakuje okienko: "unable to open dev/hdd"), napęd się odmontowuje, ale nie wysuwa

A system zaktualizowany? Wydaje mi się, że to wina udev → http://www.redhat.com/archives/fedora-anno...r/msg00006.html

Jeśli chodzi o błędy w FC3, to warto zobaczyć te, które mają być popraawione w FC4:

https://bugzilla.redhat.com/bugzilla/show_b...g.cgi?id=136451

https://bugzilla.redhat.com/bugzilla/show_b...g.cgi?id=136450

Aha, jak ktoś zauważy cos nowego i nie ma tego w Bugzilli, to niech to zgłosi - samo się przeciez nie naprawi :P

Mi szwankuje rozpoznawanie plików, ustawiłem, dla plików z rozszerzeniem *.sla (to pliki programu Scribus, taki bajer do DTP) domyślną palikację Scribus'a, a gnome otwiera mi w scribusie wszystkie dokumenty tekstowe, no co za shit! żal, że nie pozostali przy poprzedniej metodzierozpoznawania typów bo ta jest kiepska :(

A u mnie komp przestał się wyłączać :-( Jak miałem FC2 z jądrem 2.6.5 było gut, po wydaniu komendy

$ poweroff

wyłączał się, teraz ostatnim komunikatem, jaki widzę jest:

acpi_poweroff called,

czy coś w tym rodzaju, i ... nic.

Trzeba chyba będzie obadać konfigurację jądra...?

U mnie nie ma polskich czcionek pod konsola, dziwi mnie to dlatego poniewaz w FC2 mialem bez problemu :/ chyba ze zapomnialem czegos zrobic i dlatego ich nie ma...

Mplayer - tnie sie niesamowicie, dzwiek idzie szybciej od obrazu (albo odwrotnie, mniejsza o to) przy ladowaniu napisow wywala mi jakis blad po czym jednak je laduje

<moze to przez to ze zachowalem configi z FC2>

Skonfigurowalem sambe, wpisalem swoja grupe robocza - chce przegladac siec to FC3 mi wywala komunikat: Nie można znalezc zadnych grup roboczych w twojej sieci lokalnej [?]

Jedyne co mi sie jak narazie spodobalo to to ze bez wiekszych problemow udalo mi sie odpalic moja drukarke... ale mimo tego i tak jestem niezadowolony bo powyzsze bledy mnie denerwuja!!