bieganj Napisano Styczeń 6, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 6, 2010 Witam serdecznie. Mam problem z odbiorem poczty na serwerze, to znaczy. Postawiłem serwer pocztowy na F10 Postfix. Wysyłanie poczty działa, jest ok, lecz jak przesyłam pocztę z innej skrzynki na ten serwer nie widzę choć serwer nie zgłasza problemu typu " nie istnieje dany odbiorca " lub coś podobnego. Po prostu mail idzie jak kamień w wodę. Proszę o pomoc. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano Styczeń 6, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 6, 2010 Nie mam Fedory pod ręką, ale w RHELu więc sądzę że w Fedorze też, domyślnie wszystkie MTA nasłuchują na localhost tylko. Więc zmień dyrektywę inet_interfaces na all Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bieganj Napisano Styczeń 7, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 7, 2010 Nie mam Fedory pod ręką, ale w RHELu więc sądzę że w Fedorze też, domyślnie wszystkie MTA nasłuchują na localhost tylko. Więc zmień dyrektywę inet_interfaces na all Pozdrawiam No niestety to nic nie pomogło. Nadal serwer nie odbiera poczty. Poooommmmmooooccccyyy!!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano Styczeń 7, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 7, 2010 No to jedziemy. 1. Sprawdź firewalla, czy wpuszcza połączenia na port 25 TCP wszystkich. iptables -L 2. Sprawdź czy na pewno postfix nasłuchuje na 25 porcie lsof -nPi | grep 25 3. Sprawdź czy adres na który wysyłasz pocztę faktycznie wskazuje (w internecie) twój system. Najlepiej wyślij pocztę na adres: root@[twój.adres.ip]. np. root@[192.168.0.1] (nawiasy kwadratowe mają zostać, bo to IP). 4. Masz coś w logach? (maszyna odbierająca i wysyłająca /var/log/maillog 5. Sprawdź kolejkę na komputerze wysyłającym (o ile jesteś w stanie) mailq lub postqueue -f 6. Czy twój komputer jest osiągalny przez ten z którego wysyłasz pocztę? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bieganj Napisano Styczeń 27, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 27, 2010 Wielkie dzięki Artur S zadziałało. Popełniłem błąd w blokowaniu. Uważam temat za zamknięty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi