mateczek Napisano Styczeń 24, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 24, 2010 Otóż chciałem zrobić wykres w którym na osi X są daty. Podpatrzyłem program CPUPLOT z exampe i wyszło mi coś takiego class DateScaleDraw: public QwtScaleDraw { public: DateScaleDraw(QDate base):baseDate(base) { } virtual QwtText label(double v) const { QDate upData = baseDate.addDays((int)v); QString s; s=upData.toString("dd.MM"); return s; } QDate baseDate; }; wywołanie QDate d =(QDate::currentDate()); qwtPlot->setAxisScaleDraw(QwtPlot::xBottom, new DateScaleDraw(d)); Program drukuje co drugą labelkę a ja chciał bym aby każdą drukował na wykresie. Problem w tym, iż ja nie zabardzo rozumiem tą funkcję virtual QwtText label(double v) const aby to zmiecnić. Drugie pytanie to wiecie czy istnieje jakaś prostsza metoda na wykonanie wykresu po dacie?? niż przedstawiona powyżej ?? Ps. chciał bym zapisywać w programie dane do pliku (strukturę) to lepiej (_kożystać_ → korzystać) ORT z qt czy ze standardowych operacji na plikach z C++ (języka się dopiero uczę więc przepraszam za głupie pytania) Dziękuję za odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi