widunia Napisano Luty 1, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Luty 1, 2010 Kupiłam ostatnio serwer z full opcjami. Niestety nie mogę połączyć się z nim poprzez ssh. Mój tato mi nie bardzo chce pomóc, mówi, że jak się nie wyłóżę to się nie nauczę. Ale do rzeczy.Na serwerze i na komputerze mam dwa klucze rsa.pub i dsa.pub w katalogu /.ssh,w nim też authorized_keys i authorized_keys2. W katalogu /etc/ssh mam ssh_config, sshd_config, ssh_host_rsa_key i ssh_host_dsa_key, w katalogu /etc mam host.allow i host.deny. Porty mam otwarte ale nie mogę się połączyć poprzez standardowy port 22 jaki i żaden inny. Support hostingu twierdzi, że u nich port 22 jest otwarty.Teraz moje pytania? 1. czy w pliku /etc/ssh/ssh_host_rsa_key muszę mieć skopiowany klucz rsa.pub? 2. czy w pliku ssh_config na kopmuterze muszę mieć te same ustawienia co w pliku ssh_config na serwerze? 3. czy w pliku sshd_config na serwerze muszę mieć to samo w pliku sshd_config na komputerze? 4. czy jeśli w pliku host.deny mam all to ja też się nie połączę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hello_world Napisano Luty 1, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Luty 1, 2010 Ad1) nie Ad2) nie Ad3) nie Ad4) nie jeżeli ty możesz wyjść na świat a serwer jest gdzies u dostawcy i oni mowią że jest ok to nie ma takiej sily po twoje stronie abyś nie mogła się polaczyć(chyba że masz tak skonfigurowaną zaporę że wyjscie od ciebie na port 22 masz zablokowane) Najlepiej jeszcze jak podasz jakiś komunikat który ci się pokazuje przy polaczeniu no i jeszcze jak sie laczysz czyli jaką wydajesz komendę (sorki za pytanie ale muszę być pewny że dobrze wydajesz komendę) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
widunia Napisano Luty 1, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 1, 2010 Dziękuję za odpowiedź. Łączę się poleceniem (w tym przypadku z -v, by widzieć co po drodze się dzieje): [xxx@xxx ~]$ ssh -v [email protected] OpenSSH_5.3p1, OpenSSL 1.0.0-fips-beta4 10 Nov 2009 debug1: Reading configuration data /etc/ssh/ssh_config debug1: Applying options for * debug1: Connecting to host.com [xx.xxx.xxx.xx] port 22. debug1: connect to address xx.xxx.xxx.xx port 22: Connection refused ssh: connect to host host.com port 22: Connection refused Na zaporze na komputerze port 22 zaptaszkowany, czyli dostęp dozwolony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hello_world Napisano Luty 1, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Luty 1, 2010 chyba cie klamią z tym portem 22 pingować mozesz serwer? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
widunia Napisano Luty 1, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 1, 2010 Prawdopodobnie nie: [xxx@xxx ~]$ ping http://xx.xxx.xxx.xx ping: unknown host http://xx.xxx.xxx.xx Zauważyłam, że host podany jest z portem eg: htttp://xx.xxx.xxx.xx/0000. Czy to jest port, przez który mam się łączyć po ssh? PS: Mogę podać ci moje konfigi z ssh_config i sshd_config?Może tu jest feler. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hello_world Napisano Luty 1, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Luty 1, 2010 ale pinguj bez http czyli ping ip lub ping domena.x Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
widunia Napisano Luty 1, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 1, 2010 Ping poszedł, dziekuję. konfig sshd_config (644) na serwerze: Port 22 Protocol 2,1 ListenAddress moje ip HostKey /etc/ssh/ssh_host_key HostKey /etc/ssh/ssh_host_rsa_key HostKey /etc/ssh/ssh_host_dsa_key SyslogFacility AUTH LogLevel INFO LoginGraceTime 45 PermitRootLogin yes PermitEmptyPasswords no UsePrivilegeSeparation yes X11Forwarding no PermitUserEnvironment no Compression yes ChallengeResponseAuthentication no AuthorizedKeysFile .ssh/authorized_keys PrintMotd yes PrintLastLog yes RhostsRSAAuthentication no HostbasedAuthentication no IgnoreRhosts yes #Subsystem sftp /usr/local/libexec/sftp-server PasswordAuthentication no PubkeyAuthentication no ssh_cofig (644) na serwerze: Host * ForwardAgent no ForwardX11 no RhostsAuthentication no RSAAuthentication yes PasswordAuthentication yes BatchMode no CheckHostIP yes StrictHostKeyChecking no # IdentityFile ~/.ssh/id_dsa.pub IdentityFile ~/.ssh/id_rsa.pub Port 22 Cipher blowfish EscapeChar ~ uprawnienia: klucze i authorized_keys na 600. Może ip, bo wpisuję to, które widać w świecie a nie 127.0.0.1 lub 192.168.x.x. ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hello_world Napisano Luty 1, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Luty 1, 2010 Tak naprawdę to by się przydał podgląd na serwerze plik sshd_conf ale jak to hosting to nikt ci nie da. Jak serwer jest w sieci publicznej to podając adres lokalny nic ci to nie da. Może jak masz mozliwosc z innego kompa to sprobuj z innego. Myślę że powinnaś przeprowadzić rozmowę z twoim adminem. Sprobuj jeszcze zeskanować porty nmap ip i zobacz czy rzeczywiscie jest tam uaktywniony port 22 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
widunia Napisano Luty 1, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 1, 2010 Powiem Tobie, że mój tato wchodzi na ten serwer po ssh, przynajmniej wysłał swoje klucze, ja zrobiłam to copy/paste. Mi nie udało się ani wysłać kluczy ani wejść na serwer po ssh. Za nic w świecie tato nie chce mi podpowiedzieć a pytać i prosić się już nie będę. Z tego wniosek, że na serwer można wejść po ssh, tylko mi to się nie udaje. Sama muszę rozwiązać ten problem, przejżałam już wiele informacji na ten temat, znalazłam również podobny problem co mój ale bez rozwiązania. Dzisiaj już odpuszczę, bo lekko się podłamałam. Dziękuję hello world. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hello_world Napisano Luty 1, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Luty 1, 2010 znaczy się że tata ci taką zagadkę zrobił. A może on tam od siebie cos zrobili cie sprawdza Na marginesie nie uważasz że powinien ci chociaż powiedzieć czy on coś namieszał w twoim kompie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano Luty 1, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Luty 1, 2010 To jest ciekawe: PasswordAuthentication no PubkeyAuthentication no Upewnij się, że adres na który ty się łączysz to ten sam, który w configu pokazałeś jako: ListenAddress moje ip czyli powinieneś pisać: ssh moje ip Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
widunia Napisano Luty 2, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 2, 2010 Dziękuję za dotychczasową pomoc. Jestem o krok dalej. W domu mamy 2 dostawców internetu. Tato używa innego do pracy a do innych rzeczy jest to drugie z UPC i właśnie ja używam tego z UPC. Za poradą hello world sprawdziłam i otrzymałam wynik: [wida@wida ~]$ nmap xx.xx.xxx.xx Starting Nmap 5.00 ( http://nmap.org ) at 2010-02-02 09:49 CET Interesting ports on chelloxxxxxxxxxxx.chello.pl (xx.xx.xxx.xx): Not shown: 967 closed ports, 31 filtered ports PORT STATE SERVICE 53/tcp open domain 80/tcp open http Nmap done: 1 IP address (1 host up) scanned in 5.55 seconds Mam więc prawdopodobną odpowiedź na mój problem. Zadzwoniłam do UPC i tam powiedzieli mi, że u nich wszystkie porty są otwarte ale jakiś człowiek od zarządzania siecią sprawdzi. Polecili mi też sparwdzenie na routerze czy porty są otwarte. Ano są, bo zrobiłam wczoraj reset routera i uwolniłam wszystkie porty. Po czym znów sprawziłam porty poleceniem jak wyżej, wynik ten sam co wyżej. Postanowiłam sprawdzić bezpośrednio na kablu z modemu dostarczonego przez UPC i wynik jest ten sam co wyżej. Zaczekam więc na działania ze strony admina sieci, o ile jakieś będą. @Artur S czy w pozycjach: PasswordAuthentication no PubkeyAuthentication no powinno być yes jeśli użyłam hasła w kluczach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
widunia Napisano Luty 2, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 2, 2010 Dziękuję za dotychczasową pomoc. Jestem o krok dalej. W domu mamy 2 dostawców internetu. Tato używa innego do pracy a do innych rzeczy jest to drugie z UPC i właśnie ja używam tego z UPC. Za poradą hello world sprawdziłam i otrzymałam wynik: [wida@wida ~]$ nmap xx.xx.xxx.xx Starting Nmap 5.00 ( http://nmap.org ) at 2010-02-02 09:49 CET Interesting ports on chelloxxxxxxxxxxx.chello.pl (xx.xx.xxx.xx): Not shown: 967 closed ports, 31 filtered ports PORT STATE SERVICE 53/tcp open domain 80/tcp open http Nmap done: 1 IP address (1 host up) scanned in 5.55 seconds Mam więc prawdopodobną odpowiedź na mój problem. Zadzwoniłam do UPC i tam powiedzieli mi, że u nich wszystkie porty są otwarte ale jakiś człowiek od zarządzania siecią sprawdzi. Polecili mi też sparwdzenie na routerze czy porty są otwarte. Ano są, bo zrobiłam wczoraj reset routera i uwolniłam wszystkie porty. Po czym znów sprawziłam porty poleceniem jak wyżej, wynik ten sam co wyżej. Postanowiłam sprawdzić bezpośrednio na kablu z modemu dostarczonego przez UPC i wynik jest ten sam co wyżej. Zaczekam więc na działania ze strony admina sieci, o ile jakieś będą. @Artur S czy w pozycjach: PasswordAuthentication no PubkeyAuthentication no powinno być yes jeśli użyłam hasła w kluczach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano Luty 2, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Luty 2, 2010 PasswordAuthentication no - jeżeli używasz hasła do autentykacji przez ssh powinno być na yes, ale jeżeli używasz dodatkowo pamów, to nawet jeżeli tu jest no, to i tak uwierzytelnianie po haśle zadziała. PubkeyAuthentication no - jeżeli używasz autentykacji po kluczach, to powinno być na yes. Niezależnie od tych opcji, twój problem jest z nimi na tą chwilę niezwiązany. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi