Takedowner Napisano Luty 10, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Luty 10, 2010 Witam wszystkich. Ostatnio zabrałem się za iptables. Celem moim było ustawienie jak najbardziej rygorystycznych reguł, jedynie aby móc korzystać z przeglądarki internetowej. Niestety nie poradziłem sobie do tej pory z regułami wyjściowymi, aby móc z poziomu przeglądarki przeglądać pocztę na gmail'u. Poniżej wklejam, jaką ustawiłem do tej pory politykę dla iptables: :INPUT DROP [4:2504] :FORWARD DROP [0:0] :OUTPUT DROP [9:10524] -A INPUT -p icmp -m icmp --icmp-type 18 -j DROP -A INPUT -p icmp -m icmp --icmp-type 17 -j DROP -A INPUT -p icmp -m icmp --icmp-type 10 -j DROP -A INPUT -p icmp -m icmp --icmp-type 9 -j DROP -A INPUT -p icmp -m icmp --icmp-type 5 -j DROP -A INPUT -s 127.0.0.0/8 -i eth0 -j DROP -A INPUT -s 192.168.0.0/16 -i eth0 -j DROP -A INPUT -s 172.16.0.0/12 -i eth0 -j DROP -A INPUT -s 10.0.0.0/8 -i eth0 -j DROP -A INPUT -p tcp -m tcp --sport 80 -j ACCEPT -A INPUT -p udp -m udp --sport 53 -j ACCEPT -A INPUT -p tcp -m tcp ! --tcp-flags FIN,SYN,RST,ACK SYN -m state --state NEW -j DROP -A INPUT -f -j DROP -A INPUT -p tcp -m tcp --tcp-flags FIN,SYN,RST,PSH,ACK,URG FIN,SYN,RST,PSH,ACK,URG -j DROP -A INPUT -p tcp -m tcp --tcp-flags FIN,SYN,RST,PSH,ACK,URG NONE -j DROP -A INPUT -i eth0 -p icmp -m icmp --icmp-type 8 -j DROP -A OUTPUT -p tcp -m tcp --dport 80 -j ACCEPT -A OUTPUT -p udp -m udp --dport 53 -j ACCEPT Proszę Was bardzo o podpowiedzenie mi jaką dopisać regułkę wyjściową, aby móc wejść na pocztę. Z góry dziękuję. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
...>>udzior<<... Napisano Luty 10, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Luty 10, 2010 Cyt: "https://www.google.com....." cat /etc/services | grep https Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Takedowner Napisano Luty 10, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 10, 2010 Dziękuję za podpowiedź. Poniższa regułka podziałała: iptables -A OUTPUT -p tcp -m tcp --dport 443 -j ACCEPT iptables -A INPUT -p tcp -m tcp --sport 443 -j ACCEPT A może macie jeszcze jakieś wskazówki, jakby można jeszcze bardziej "zabezpieczyć" się przed światem ? Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi