lesmly Napisano Luty 19, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Luty 19, 2010 Przywituję się i o pomoc proszę ... Problem jest brak połączenia przez program putty do mojego komputera z zainstalowaną Fedorą 12. Przed F12 miałem zainstalowaną Fedorę 7 i tam połączenie działało. Łączę się po porcie 443 - znaczy łączyłem do F7. Plik konfiguracyjny sshd_config jest identyczny - pozmieniałem na F12 żeby był identyczny z tym na F7, adres IP komputera w domu jest też taki sam jak był. Jednak w momencie próby połączenia czarny ekran putty nie wypełnia się prośbą o zalogowanie... Czy ktoś wie i pomoże? Co muszę jeszcze sprawdzić i co zmienić aby połączenie ruszyło? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dj_oko Napisano Luty 19, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Luty 19, 2010 Port 443? A nie port 22? Poza tym - sprawdź, gdzie ci ta usługa rzeczywiście słucha i zobacz, czy dopuszcza do niej dostęp zapora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesmly Napisano Luty 19, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 19, 2010 Port 443 - bo portu 22 to mi proxy z pracy nie puszcza, a 443 musi puszczać. I chętnie sprawdzę gdzie słucha i czy dopuszcza zapora - tyle że własnie chodzi o to że nie wiem jak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dj_oko Napisano Luty 19, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Luty 19, 2010 netstat -atnp | grep sshd powie ci, czy i gdzie słucha, a service iptables stop && service ip6tables stop zatrzyma zaporę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesmly Napisano Luty 20, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 20, 2010 Ok, to dzięki za pomoc - udało się. Sprawdziłem i faktycznie słuchał na porcie 443 tylko widocznie iptables mi blokowało bo po zastopowaniu usługi bez problemu mogę się zalogować. Teraz tylko muszę sobie skonfigurować iptables, ale to już inna bajka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stepien86 Napisano Luty 20, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Luty 20, 2010 Ok, to dzięki za pomoc - udało się. Sprawdziłem i faktycznie słuchał na porcie 443 tylko widocznie iptables mi blokowało bo po zastopowaniu usługi bez problemu mogę się zalogować. Teraz tylko muszę sobie skonfigurować iptables, ale to już inna bajka iptables -A INPUT -s 0/0 -d $IP_ZEW -p tcp --dport 443 -j ACCEPT ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesmly Napisano Luty 27, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 27, 2010 iptables -A INPUT -s 0/0 -d $IP_ZEW -p tcp --dport 443 -j ACCEPT ? prawie u mnie podziałało znaczy ten $ mnie zmylił i tak najpierw wpisywałem np. $123.234.456.678 No ale po sprawdzeniu okazało się bez $ działa bardzo dobrze Dzięki. Ogólnie w międzyczasie dowiedziałem się że to miałoby wywołać wartość zmiennej - ale takich rzeczy to ja jeszcze nie potrafię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi