Skocz do zawartości

Ssh I Putty

lesmly

Rekomendowane odpowiedzi

Przywituję się i o pomoc proszę ...

Problem jest brak połączenia przez program putty do mojego komputera z zainstalowaną Fedorą 12. Przed F12 miałem zainstalowaną Fedorę 7 i tam połączenie działało. Łączę się po porcie 443 - znaczy łączyłem do F7. Plik konfiguracyjny sshd_config jest identyczny - pozmieniałem na F12 żeby był identyczny z tym na F7, adres IP komputera w domu jest też taki sam jak był. Jednak w momencie próby połączenia czarny ekran putty nie wypełnia się prośbą o zalogowanie...

Czy ktoś wie i pomoże? Co muszę jeszcze sprawdzić i co zmienić aby połączenie ruszyło?

Ok, to dzięki za pomoc - udało się. Sprawdziłem i faktycznie słuchał na porcie 443 tylko widocznie iptables mi blokowało bo po zastopowaniu usługi bez problemu mogę się zalogować. Teraz tylko muszę sobie skonfigurować iptables, ale to już inna bajka :)

Ok, to dzięki za pomoc - udało się. Sprawdziłem i faktycznie słuchał na porcie 443 tylko widocznie iptables mi blokowało bo po zastopowaniu usługi bez problemu mogę się zalogować. Teraz tylko muszę sobie skonfigurować iptables, ale to już inna bajka :)

iptables -A INPUT -s 0/0 -d $IP_ZEW -p tcp --dport 443 -j ACCEPT ?

iptables -A INPUT -s 0/0 -d $IP_ZEW -p tcp --dport 443 -j ACCEPT ?

prawie u mnie podziałało :) znaczy ten $ mnie zmylił i tak najpierw wpisywałem np. $123.234.456.678

No ale po sprawdzeniu okazało się bez $ działa bardzo dobrze :) Dzięki.

Ogólnie w międzyczasie dowiedziałem się że to miałoby wywołać wartość zmiennej - ale takich rzeczy to ja jeszcze nie potrafię ;)