Skocz do zawartości

Analiza Ruchu

miastek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam serwer pod fedorka, na nim postawiony ftp, www, i poczta, caly ruch na zewnatrz jest puszczany poprzes fedorke (firewal i dhcp), potrzebowalbym narzedzie ktore bedzie mi generowalo jaki user wchodzi na jakie storny z komputera wpietego do sieci lokalnej (koncowek jest okolo 40), najlepiej aby byl to jakas webowa aplikacja aby ten ruch mozna by bylo na biezaco podgladac.

Dziekuje za pomoc.

czy aby to legalne o co pytasz

bo sniffowanie spenalizowane jest w kodeksie karnym w

Art. 267. § 1. Kto bez uprawnienia uzyskuje dostęp do informacji dla niego nieprzeznaczonej, otwierając zamknięte pismo, podłączając się do sieci telekomunikacyjnej lub przełamując albo omijając elektroniczne, magnetyczne, informatyczne lub inne szczególne jej zabezpieczenie,

podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

§ 2. Tej samej karze podlega, kto bez uprawnienia uzyskuje dostęp do całości lub części systemu informatycznego.

§ 3. Tej samej karze podlega, kto w celu uzyskania informacji, do której nie jest uprawniony, zakłada lub posługuje się urządzeniem podsłuchowym, wizualnym albo innym urządzeniem lub oprogramowaniem.

§ 4. Tej samej karze podlega, kto informację uzyskaną w sposób określony w § 1--3 ujawnia innej osobie.

§ 5. Ściganie przestępstwa określonego w § 1--4 następuje na wniosek pokrzywdzonego.

Jezeli sa to komputery sluzbowe i do tego w pracy to prawo karne nie ma wiele do gadania.

Nie do końca, ale to nie jest sniffowanie tylko statystyki ruchu, polecam transparent proxy - squid oraz squidgraph czy coś takiego.

Witam, dziekuje za pomoc, tak komputery sa sluzbowe i sa w miejscu pracy, qmic, mozeswz mi dac namiary na sprawdzone manuale jak postawic squida, transparent proxy i squid graph ?? czytalem tez o awstatsie, ale nie wiem czy mi to wystarczy. Dziekuje za pomoc.

Witam, dziekuje za pomoc, tak komputery sa sluzbowe i sa w miejscu pracy, qmic, mozeswz mi dac namiary na sprawdzone manuale jak postawic squida, transparent proxy i squid graph ?? czytalem tez o awstatsie, ale nie wiem czy mi to wystarczy. Dziekuje za pomoc.

Nie znam squida zawsze konfigurowałem z dokumentacji, ponieważ manuale coś często pomijały :). Jednak jest tego MNÓSTWO w sieci. Polecam howtoforge.