gromiz Napisano Marzec 13, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 13, 2010 Dzień dobry Mam sieć kablową, w której jest router do neostrady. Wszystkie komputery uzyskują adres z tego routera poprzez DHCP. Każdy z nich jest wpięty po kablu. Chciałbym wpiąć jeden komputer do tej sieci kablem, który uzyska adres IP. W tym samym komputerze uruchomić kartę sieciową radiową, którą będzie działać na zasadzie AccesPoint. Do niej radiowo podłączyć się innym komputerem, a do tego innego komputera podłączyć kablem inne urządzenie sieciowe. Trochę to zakręcone, ale wygląda to tak. Dwa komputer posiadają kartę LAN oraz WIFI. Jeden z nich wpięty jest pod router kablem. Kartą WIFI uzyskuje połączenie z drugim komputerem też WIFI. A trzecie urządzenie wpięte jest kablem do tego drugiego komputera. Chciałbym, aby to urządzenie na samym końcu mogło uzyskać adres IP z DHCP routera i normalnie przesyłać pakiety. Obydwa komputera mają po prostu działać na zasadzie mostu, że tylko kierować ruch z karty sieciowej kablowej na wifi, dalej wifi przesłać do drugiego komputera, tam skierować na kartę kablową i trafić do routera. W jaki sposób mogę to wykonać? Chodzi tylko o przerzucanie pakietów. Czy w tym przypadku trzeba korzystać z iptables. W jaki sposób napisać odpowiednie sformułowania? Z poważaniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zybex_pl Napisano Marzec 13, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 13, 2010 Dzień dobry Mam sieć kablową, w której jest router do neostrady. Wszystkie komputery uzyskują adres z tego routera poprzez DHCP. Każdy z nich jest wpięty po kablu. Chciałbym wpiąć jeden komputer do tej sieci kablem, który uzyska adres IP. W tym samym komputerze uruchomić kartę sieciową radiową, którą będzie działać na zasadzie AccesPoint. Do niej radiowo podłączyć się innym komputerem, a do tego innego komputera podłączyć kablem inne urządzenie sieciowe. Trochę to zakręcone, ale wygląda to tak. Dwa komputer posiadają kartę LAN oraz WIFI. Jeden z nich wpięty jest pod router kablem. Kartą WIFI uzyskuje połączenie z drugim komputerem też WIFI. A trzecie urządzenie wpięte jest kablem do tego drugiego komputera. Chciałbym, aby to urządzenie na samym końcu mogło uzyskać adres IP z DHCP routera i normalnie przesyłać pakiety. Obydwa komputera mają po prostu działać na zasadzie mostu, że tylko kierować ruch z karty sieciowej kablowej na wifi, dalej wifi przesłać do drugiego komputera, tam skierować na kartę kablową i trafić do routera. W jaki sposób mogę to wykonać? Chodzi tylko o przerzucanie pakietów. Czy w tym przypadku trzeba korzystać z iptables. W jaki sposób napisać odpowiednie sformułowania? Z poważaniem ło jezu ale kombinacja zamiast 2 komuterów z wifikami użyj 2 APeków i masz 2 rozwiązania 1. /proste/ - Ap u ciebie w domu nadaje jako ap ( oj zajechało rekurencją ) drugi Ap wpinasz do switcha drugiej sieci ustawiasz jako apclient ( oczywiście nie zapomniej o wspólnym kluczu WPA2 itp.. ) i chodzi - wada słaba przepustowość powodowane min. szyfrowaniem 2. /proste/ obydwa APki zestawiasz w WDSie i po ptokach mniejsze koszty zakupu, mniejsze koszty utrzymania a jak się cóś powiesi to nawet twoja babcia da radę zresetować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gromiz Napisano Marzec 14, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 14, 2010 Problem w tym, że ja AP nie chciałem kupować, ponieważ potrzebowałem taką kombinacje na chwile. Dlatego chciałem z komputerów zbudować jak by AP mostek, który przesyłałby z wifi do LANU, a oba byłyby połączone przez WIFI. A problem był taki rozwinięty, ponieważ miało to być oparte na laptopach a w nich miałem tylko jedną kartę sieciową LAN oraz jedną WIFI, dlatego połączenie pomiędzy nimi chciałem zrobić na WIFI, a to inne urządzenie wpiąć do zwykłej karty sieciowej . W końcu zrobiłem w inny sposób. Wziąłem stary komputer w nim zamontowałem dwie karty sieciowe kablowe (takie posiadałem) i pomiędzy nimi zrobiłem mostek. Jedna miała połączenie z tym urządzeniem, a druga była wpięta do routera. Ten mostek miał robić za komputer, który przechwytuje pakiety i zbiera je (sniffer), a urządzenie które podłączałem to tuner satelitarny. Chciałem zobaczyć co dokładnie on przesyła, ale tak wszystko szyfruje i nic nie wiem . Niestety połączenie pomiędzy kartami LAN zrobiłem w windowsie, ponieważ na Linuxie nie wiem jak to wykonać. Testowałem oprogramowanie bridge utils pod Linuxem, ale nie udało zrobić się mostka pomiędzy tymi dwiema kartami LAN. Będę to jeszcze testował, jeżeli uda się taki mostek wykonać to napiszę jak to zrobić pod Linuxem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi