Skocz do zawartości

Lamp+selinux

fantasta

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam problem z uruchomieniem katalogu public_html. Generalnie pliki .html w katalogu głównym są w przeglądarce wyświetlane ale to krzaki jakieś, najwyraźniej do podkatalogów już są złe uprawnienia. Jak ustawić to raz na zawsze? Tak żebym nie musiał po utworzeniu każdego katalogu zmieniać uprawnień chmodem chconem? Swoją drogą google wiele mi podpowiedziało, z tym, że nie mogę odnaleźć żadnego z polecanych narzędzi, więc jeśli ktoś ma pomysł, żebym zmienił ustawienia w jakiejś aplikacji to niech od razu powie jak ją zainstalować ;)

P.S. Teraz już nic mi nie działa, więc jeśli ktoś mógłby pomóc będzie świetnie... hehe...

Jeżeli jesteś pewien, że problemem jest SELinux to:

restorecon -R public_html

Jeżeli chodzi o uprawnienia, to muszą być takie, aby sam serwer www mógł czytać pliki. Zakładam, że właścicielem plików jest user, więc apacha pewnie dotyczyć będą uprawnienia 'other'. Tak czy siak. Katalog 5, a pliki mają mieć 4. Plus do tego, apache musi mieć możliwość wejściado danego katalogu. Czyli uprawnienia 'podrodze' do public_html muszą dla apache być conajmniej 1 (executable) na katalogach.

Problem rozwiązany.

Wybrałem opcję "przywróć" w SE co odebrało dostęp httpd do katalogów domowych, trzeba było w ustawieniach zaznaczyć odpowiednią flagę, dodatkowo, z jakiegoś powodu nie mogłem odpalić chmod'a na podkatalogach. Użyłem mc a potem już normalnie odpaliłem chmod'a z flagą -R i poszło, teraz działa jak należy.