tidnab Napisano Luty 23, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Luty 23, 2004 Czasami zdarza sie tak ze po ogladnieciu filmu gdy chce odmontowac cdrom wyskakuje komunikat: umount: /mnt/cdrom: device is busy A tak naprawde nic juz nie korzysta z cdromu. I co wtedy ? Mozna jakos "na sile" odmontowac cdrom ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darckar Napisano Luty 23, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Luty 23, 2004 Czasami zdarza sie tak ze po ogladnieciu filmu gdy chce odmontowac cdrom wyskakuje komunikat: umount: /mnt/cdrom: device is busy A tak naprawde nic juz nie korzysta z cdromu. I co wtedy ? Mozna jakos \"na sile\" odmontowac cdrom ? Moze jednak kozystasz jeszcze... mnie tez sie zdaza wtedy gdy odpalam filmy pod konsola, bedac juz w /mnt/cdrom, jak wyjde z napedu do innego katalogu np. cd .. to spokojnie moge odmontowac - jesli i Ty odpalasz filmy w podobny sposob to moze to jest przyczyna ? Jesli nie to nie to nie mam pojecia co, jeszcze jestem zbyt zielony w tym temacie :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano Luty 23, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Luty 23, 2004 I co wtedy ? Mozna jakos "na sile" odmontowac cdrom ? man fuser Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sparky Napisano Luty 26, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Luty 26, 2004 rzeczywiscie potwierdzam - mi tez zdarza sie podobnie. nic nie ma prawa trzymac cdroma (tez dyskietki) a jakis proces trzyma. takie moje nieeleganckie (windowsowe) rozwiazanie - > restart :? sparky Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcYr Napisano Luty 26, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Luty 26, 2004 w takim razie macie coś nie tak .... .. :mrgreen: najlepiej pokażcie #co macie w [b[fstab[/b], #gdzie są podpięte cd-romy, #ewentualnie jak podlinkowane są one w /dev pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hadron Napisano Luty 26, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Luty 26, 2004 Witam Akurat wiem jak sobie z tym poradzic ,ale slyszalem ze na sile to nie ladnie ale jak trzeba to trzeba wiec: umount -l /dev/cdrom/ Pozatym dziala dla wszystkich podpietych systemow plikow Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MalyFigo Napisano Marzec 30, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 30, 2004 Mialem ten sam problem, ale wyleczylem fedorke z tego. W pliczku /etc/fam.conf trzeba zamienic: local_only = false na: local_only = true Jak ktos zauwazy cos jeszzce ciekawego to niech da znac :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariusz Napisano Marzec 30, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 30, 2004 W pliczku /etc/fam.conf trzeba zamienic: local_only = false na: local_only = true Jak ktos zauwazy cos jeszzce ciekawego to niech da znac :-) Zaraz to sprawdzę w FC2-test 1 bo tam jest to bardziej uciążliwe ( ciekawe jak jest w test 2 ? ) Czyżby jakiś bug w fam'ie ? przecież cd jest montowane jako read-onlu więc nie ma tam czego szukać ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Kwiecień 25, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 25, 2004 Czyżby jakiś bug w fam'ie ? przecież cd jest montowane jako read-onlu więc nie ma tam czego szukać ? Niestety tak https://bugzilla.redhat.com/bugzilla/show_b...g.cgi?id=106936 https://bugzilla.redhat.com/bugzilla/show_b...ug.cgi?id=64426 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariusz Napisano Kwiecień 26, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 26, 2004 Czyżby jakiś bug w fam'ie ? przecież cd jest montowane jako read-onlu więc nie ma tam czego szukać ? Niestety tak https://bugzilla.redhat.com/bugzilla/show_b...g.cgi?id=106936https://bugzilla.redhat.com/bugzilla/show_bug.cgi?id=64426 Z coraz większą niecierpliwością wypatruję FC2 - mam nadzieję że się nie zawiodę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi