ar4s_pl Napisano Maj 12, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Maj 12, 2010 Witam wszystkich! Piszę projekt na zaliczenie z c++. Do napisania mam program pokazujący rozkład ciepła na "płytce". Do tego zadania zaprzegłem Qt (jako gui), Qwt (do rysowania wykresów i spektrogramów). Wszystko ładnie się rysuje tylko rozwiązanie nie jest eleganckie mam klasy: Plot - wykres pokazujący płytke w postaci punktów; dziedziczony po QwtPlot PlotSpek - spektogram; dziedziczony po QwtPlot Obliczenia - wszelkie obliczenia potrzebne do obliczania temp i współrzędnych punktów; brak dziedziczenia problem polega na tym, że robię w konstruktorze obu wykresów Obliczenia *ob; ob = new Obliczenia(); a chciałbym to zrobić w jak najbardziej elegancki sposób... Czy wyjściem jest przerobienie klasy na statyczną? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klimas7 Napisano Maj 12, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Maj 12, 2010 Witam, Proponuje poczytać o wzorcu Model View Controller (klasyczne MVC). Do symulacji - prezentacji zjawisk fizyczny to podstawa. pz B.KLimas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi