Skocz do zawartości

Jak Przyspieszyć Fedore?

marrandus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

mialem niedawno okazję przetestować na moim komputerze dystrybucję PLD.

Po powrocie do fedory3 rzuciło mi się w oczy jak strasznie wolno wszystko w tym systemie działa. Począwszy od uruchamiania systemu, poprzez pracę, aż po odpalanie różnych programów.

Czy fakt, ze pakiety w PLD sa przekompilowane na 686 ma aż TAKIE znaczenie ?

Czy są jakieś sposoby aby przyspieszyć znacząco fedorę ??

do głowy przychodzi mi kompilacja jądra i wyłączenie kilku niepotrzebnych demonów, ale to i tak nie za wiele daje.

Jakieś pomysły ??

tak

Kompilacja progtamów :)

Ja tak zrobiłem i się opłacało

I to kompilowałem pod athlona

Skompilowałem własnoręcznie :

-xorga

-KDE

-K3b

-chromium (taka gra, przyrost wydajności 2 fps (to dużo zwarzywszy na to że szybkość tej gry zależy od szybkości karty graficznej))

-nie mówiąc o mplayerze i innych programach które wymagają szybkiego działania.

Wybrałem je bo wymagają szybkiego działania.

No i jajko jak najbardziej.

Jak widzisz nie kompilowałem programów typu mc .... bo to się nie opłaca.

No i każdy program który instaluje to sam kompiluje. nie używam już rpmów gotowych. Za jakiś czas będę miał już cały systen własnorecznie skompilowany

polecam fajna zabawa i dużo przyjemności

pzdr

tak wiem myślałem ale nie mam tygodnia czasu na instalacje :)

wole szybko zainstalować i sukcesywnie sobie wszystko kompilować

pozatym pod FC jest o wiele więcej progtamów

no i my w FC możemy budoeać pakiety i jak coś cię stanie to zawsze można je gdzieś wykorzystać i np dać kolesze ....

urys

Do instalacji Gentoo nie potrzeba tygodnia, no chyba że się uprzesz a na dodatek masz bardzo wolne łącze. Jak chcesz zbudować (skompilować) sam cały system na łączu do 30KB/s to zajmuje ok 2-3dni (minus czas na sen). No i jeszcze zależy to od szybkości Twojej maszyny. Co do ilości programów to nie wiem. W Gentoo całą instalację (kompilację) załatwia jedno polecenie = emerge [nazwa programu]

pozdro

Witam!!

Tak apropo kompilacji to mam małe pytanko:)

Normalnie z dystrybucją są dołączone wszystkie pakiety w SRPM:)

Tak się zastanawiałem czy to wszystko można w jakiś niezbyt skomplikowany sposób zkompilować :)

Chodzi mi o to co trzeba by zainstalować, a co można by dokompilować i jak mniejwięcej to zrobić :):)

Wiem że jest gento, ale ja tam wole fedorke :):)

Będe wdzięczny za jakiekolwiek rady:):) hehe

Normalnie z dystrybucją są dołączone wszystkie pakiety w SRPM:)

Tak się zastanawiałem czy to wszystko można w jakiś niezbyt skomplikowany sposób zkompilować :)

Chodzi mi o to co trzeba by zainstalować, a co można by dokompilować i jak mniejwięcej to zrobić :):)

coby skompilowac src.rpm musisz miec wszystko co jest potrzebne przy normalnej kompilacji proga.. natomiast jak go przekompilowac to popatrz w manuale do programu rpm, okolo opcji "rebuild", "recompile" o ile dobrze pamietam

cz!

Mam PII 233, 320 RAMu, GeForca 2 64 MB

Zainstalowalem FC3 - pawie zadnych problemow. Odpalam i.... no wlasnie. Strasznie dlugo sie laduje wszystko. Chcialbym przyspieszyc wiec pytam o kompilacje zrodel - naprawde tak duzo da? Warto poswiecic kilka(-nascie, - dziesiat?) godzin zycia?

BTW:o jakiejkolwiek modernizacji mowy nia ma.

pozdrawiam

Posiedziałem trochę na FC3 i postanowiłem skończyć ze wszytskimi RH-podobnymi dystrybucjami. Myślałem o Slacku, ale pomysł Gentoo wygląda nieźle. Mam jednak pewne obawy co do instalacji (jeszcz się zbytnio na znam :unsure: ). Wiec pytam, czy warto się pomęczyć, żeby mieć szybki i stabilny system na dość słabej maszynie?

Pozdrawiam.