disorder Napisano Maj 31, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Maj 31, 2010 Witam, Pracuję pod F13, x86_64. Mam laptopa z 4GB pamięci RAM, z tym że 256 MB przeznaczone jest na kartę graficzną. Pracuję z Javą i (jdk Suna/już Oracle ) zazwyczaj mam uruchomiony Serwer Aplikacji Glassfish i Eclipse'a. Jak można się domyślić - stasznie zżera to zasoby. Po kilku godzinach pracy pamięć użyta przez programy rośnie do ok. 90% - ok normalne. Problem w tym, że gdy osiągnie tak wysoki próg X-sy się totalnie freezują. Nic nie mogę zrobić - ani przełączyć terminala na tekstowy, ani ruszyć mychą - dysk co prawda pracuje, ale zazwyczaj kończę to resetem. Gdy pracowałem pod F12 nie miałem takiego problemu, pojawiło się to po upgrade do F13. Napisałem sobie prosty, głupawy programik, zżerający pamięć: #include <stdio.h> #include <stdlib.h> #include <string.h> #define MB 4000 int main() { int i; char* tab[MB]; for (i = 0; i < MB; i++) { tab[i] = (char*)malloc(1000000); memset(tab[i], 20, 1000000); } return 0; } Po jego uruchomieniu, gdy pamięci zaczyna brakować - komputer faktycznie od razu przestaje na cokolwiek reagować. Zwraca sterowanie dopiero po kilku minutach!. Nie wiem, czy w przypadku zwykłej pracy z Javą zwróciło by mi też sterowanie - czekałem tylko kilka minut. Ja rozumiem, że wtedy część pamięci musi zostać zrzucona na dysk, po to jest pamięć wirtualna, ale czy to normalne, żebym w tym czasie nic nie mógł zrobić. Chciałbym np ubić javę czy coś. Jeszcze raz przypomnę nie miałem takiego problemu z F12. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi