Skocz do zawartości

łączenie Z Windowsa Ze Sambę.....

piotrino

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, zainstalowałem fedorę 13 i na niej sambę . Wszystko ładnie skonfigurowałem, mam dostęp do samby z windowsów, bez podawania haseł . Tu nie mam problemu, ale utworzyłem jesze dodatkowo folder na hasło ,

[private]
    comment = prywatne dane
    path = \home\dane\prywatne
    valid users = jurek
    read only = No
    directory mask = 0744
    cups options = raw

w fedorze dodałem #smbpaswd -a jurek i haslo i jak chcę wejść z windowsa na folder prywatne to otwiera mi się zakładka z podaniem tylko hasła . Nazwa użytkowinka: Samba\gość- i tu nie mogę zmienić uzytkownika na innego nawet jakbym chciała (pole jest ("szare") tylko mogę wpisać hasło, które wpisuję hasło które podałem przy: smbpasswd -a jurek .....

W jaki sposób mogę się dostać na folder zabezpieczony hasłem.???? Bo na inny folder niezabezpieczony hasłem wchodzę bez problemu....Czy da radę żebym z windowsa jak się łaczę z sambą mógł wpisywać nazwę użytkownika???(w tej chwili nie mam takiej możliwośći przy dostępie do folderu zabezpieczonego hasłem). Pozdraiwam

Z jakiego usera windowsowego chcesz się łączyć z folderem prywatne?

Kto jest właścicielem i jakie są uprawnienia do folderu prywatne?

Na windowsie mam użytkownika Alicja i ztego konta się łączę. Włascicielem jest uzytkownik jurek (smbpasswe -a jurek i hasło stworzone-które wpisuję jak się łącze z folderem prywatne) a uprawniena mam na 0777 ustawione. Problem w tym że jak się łącze z folderem prywatne to nie mogę wpisac nazwy użytkownika(w tym wypadku: jurek) bo domyslnie mam ustawione na samba\Gość (bez zmiany tego).....Jak to rozwiązać????Bo tak to wszystko u mnie chodzi dobrze.