zaklik Napisano Czerwiec 29, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 29, 2010 Witam Mam problem z dodaniem do domeny najnowszego dziecka MS Windows 7. W sieci firmowej jest skonfigurowana domena oczywiście na RedHat 5.5, wersja samby 3.0.33-3.29.el5_5, są do niej podłączeni klienci na MS Windows XP oraz Vista i wszystko pięknie ładnie chodzi. Natomiast ostatnio chciałem podłączyć pod tą domenę Windows 7 Professional i tu pojawia się kłopot. Na początku próbowałem dodać klienta bez żadnych zmian w systemie Windows, ale wyrzucało mi informację, iż domena nie istnieje lub nie można się z nią skontaktować. Poszperałem w necie i znalazłem informację, że trzeba dodać 2 wpisy do rejestru wg tego opisu czyli: HKLM\System\CCS\Services\LanmanWorkstation\Parameters DWORD DomainCompatibilityMode = 1 DWORD DNSNameResolutionRequired = 0 Udało się, ale tylko połowicznie. Pojawił się komunikat witający w domenie, następnie informacja nie można zmienić nazwy podstawowej domeny dns tego komputera itd... Jednak po resecie klienta i próbie zalogowania do domeny wyskakuje kolejny problem: Relacje zaufania między tą stacją roboczą a domeną podstawową nie powiodły się I jak do tej pory nie udało mi się tego przeskoczyć. Próbowałem jeszcze zmieniać w panelu sterowania: Local Group Policy Editor -> Local Computer Policy -> Computer Configuration -> Windows Settings -> Scurity Settings -> Local Policies -> Security Optipons będzie wpis: Network Security: LAN Manager authetification level domyślna jego wartość to: Send NTLMv2 response ............ zmień na NTLMv1 oraz włączałem wysyłanie niezaszyfrowanego hasła w celu nawiązania połączenia z innymi serwerami SMB. Konfiguracja smb.conf: [global] workgroup = mojadomena netbios name = samba server string = server guest account = nobody log file = /var/log/samba/log.%m password level = 8 security = domain password server = 192.168.1.2 encrypt passwords = yes update encrypted = yes smb passwd file = /etc/samba/smbpasswd unix password sync = no add machine script = /usr/sbin/useradd -d /dev/null -g machines -c 'Konto Maszyny %I' -s /bin/false %u nt acl support = no socket options = TCP_NODELAY SO_KEEPALIVE max log size = 50 log level = 2 os level = 200 domain logons = yes domain master = yes local master = yes preferred master = yes time server = yes logon path = unix charset = ISO8859-2 logon drive = Z: logon script = %U.bat admin users = root load printers = yes printcap name = cups printing = cups cups options = raw cups server = localhost lock directory = /var/log/samba Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu. Myślę, że przyda się to nie tylko mnie. Z góry dzięki za każdą sugestię i zainteresowanie tematem. Dodam, że walczę już z problemem 2 dzień. Pozdrawiam ZAKLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Czerwiec 29, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 29, 2010 Spróbuj wymienić wszystkie paczki których nazwa zaczyna się na samba na samba3x. Niestety taki update może nie był łatwy, no ale czasem ktoś musi cierpieć... Nie mam wiedzy czy to pomoże, ale w to wierzę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaklik Napisano Czerwiec 29, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 29, 2010 Z informacji jakie udało mi się znaleźć wiem, że to powinno zadziałać ale chciałem tego uniknąć. Problem polega na tym, że na serwerze praktycznie przez cały tydzień pracuje około 50 klientów więc może być ciężko z czasem. Ale jak nie znajdzie się innego wyjścia to trzeba będzie się nad tym poważnie zastanowić. Jednak mam jeszcze nadzieję, że uda się znaleźć rozwiązanie do wersji samby 3.0.33. W każdym razie cały czas szukam - jak znajdę zaraz się nim podzielę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juve Napisano Sierpień 30, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 30, 2010 Link - Rozwiązanie doraźne, na komputerze klienta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaklik Napisano Listopad 22, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 22, 2010 Witam Niestety żadne doraźne środki nie pomogły zostało mi więc tylko przeinstalowanie wersji smb na 3.x Po zmianie wszystko pięknie chodzi - jak na razie Oczywiście aby wszystko zadziałało potrzebna była pewna modyfikacja Windows-a 7 link1 oraz link2. Przejście z smb 3.0 na 3.x robiłem w opraciu o ten opis. Temat więc uważam za zamknięty. Dzięki wszystkim za porady. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi