berekt Napisano Październik 9, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Październik 9, 2010 Witam jako nowy użytkownik fedory i mało doświadczony chciałbym uzyskać informację na temat wstrzymywania systemu. Chodzi mi o to, że jak korzystam z opcji 'Wstrzymaj' to po wyjściu z tego stanu automatycznie się loguje. Ja chciałbym ustawić go tak by wołał hasło. Często korzystam z tej funkcji i nie chciałbym by ktoś niepowołany dostał się do komputera. Zaznaczam również, że szukając na forum i w googlach nie spotkałem nigdzie rozwiązania. Z góry dzięki i pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
3k_PL Napisano Październik 9, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Październik 9, 2010 Odpowiedź była np. tu. Czyli: uruchom gconf-editor / –> apps –> gnome-power-manager –>lock I zaznacz "tick" przy suspend Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
berekt Napisano Październik 9, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 9, 2010 (edytowane) Osobiscie szukalem ale tylko w jezyku polskim. I mialem tick'a przy suspend'zie. W komentarzu do tego wczytalem, ze dziala tylko przy wylaczonym korzystaniu z ustawien wygaszacza tzn. 'use_screensaver_settings' na false. Mimo zrobienia tego po wyjsciu ze wstrzymania nadal loguje sie automatycznie. Jedne rozwiazanie jakie udalo mi sie uzyskac to przy zaznaczonym 'use_screensaver_settings' na 'true' i wlaczenie hasla przy wygaszaczu, no ale to by bylo tylko utrudnienie zeby wpisywac haslo przy kazdorazowym wygaszeniu ekranu. A zapytam jeszcze czy wygaszenie ekranu w preferencjach zasilacza przy laptopie jest równowazne z wygaszeniem przez system? Chodzi mi o to czy miedzy tymi istnieje jakas niezaleznosc. Wtedy móglbym zmniejszyc czas wygaszenia ekranu z racji baterii, ustawic haslo na wygaszaczu systemowym i tam zwiekszyc czas, zeby sam sie nie wlaczal. Mialbym zamierzony efekt, tylko czy to zadziala tak jak bym sam chcial? Juz sam doszedlem, ze tak jest, tzn te wygaszacze sa niezalezne. Dziekuje koledze za pomoc. Edytowane Październik 9, 2010 przez berekt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi