samba Napisano Październik 18, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Październik 18, 2010 Witam Co moze byc przyczyna braku rotacji logów? Syslogd dziala (zadania w cronie wykonuja sie) logrotate mam zainstalowany aczkolwiek nie dziala mi rotacja logów np. /var/log/messages ma juz ponad 1 GB !! System centos 5.5 (nie dotykalem sie do plików konfiguracyjnych logów) Ma ktos jakis pomysl ?? syslog.conf #kern.* /dev/console # Log anything (except mail) of level info or higher. # Don't log private authentication messages! *.info;mail.none;authpriv.none;cron.none /var/log/messages # The authpriv file has restricted access. authpriv.* /var/log/secure # Log all the mail messages in one place. mail.* -/var/log/maillog # Log cron stuff cron.* /var/log/cron # Everybody gets emergency messages *.emerg * # Save news errors of level crit and higher in a special file. uucp,news.crit /var/log/spooler # Save boot messages also to boot.log local7.* /var/log/boot.log logrotate.conf # rotate log files weekly weekly # keep 4 weeks worth of backlogs rotate 4 # create new (empty) log files after rotating old ones create # uncomment this if you want your log files compressed #compress # RPM packages drop log rotation information into this directory include /etc/logrotate.d # no packages own wtmp -- we'll rotate them here /var/log/wtmp { monthly minsize 1M create 0664 root utmp rotate 1 } # system-specific logs may be also be configured here. crontab SHELL=/bin/bash PATH=/sbin:/bin:/usr/sbin:/usr/bin MAILTO=root HOME=/ # run-parts 01 * * * * root run-parts /etc/cron.hourly 02 4 * * * root run-parts /etc/cron.daily 22 4 * * 0 root run-parts /etc/cron.weekly 42 4 1 * * root run-parts /etc/cron.monthly chkconfig --list |grep syslog syslog 0:wylaczone 1:wylaczone 2:wlaczone 3:wlaczone 4:wlaczone 5:wlaczone 6:wylaczone P.S Co sie stalo z ?? Jak na nowym forum wklejac dlugie listingi ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
samba Napisano Październik 18, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 18, 2010 Problem rozwiązany może przyda się komuś aby sprawdzić czy nie ma błędów w configu logrotate.conf wpisujemy logrotate -f /etc/logrotate.conf ) Jeśli pokażą się błędu ( u mnie było brak usera named w passwd gdyż ręcznie kiedyś go usunąłem )musimy je poprawić jeśli na wyjściu nic się nie pokaże to oznacza że logrotate jest ok. Tu zrodziło mi się pytanie: jeśli nie używam serwera BIND (DNS) i usunę rpm bind oraz usera named z passwd to czy logrotate zadziała czy trzeba w configach (logrotate.d/named) ręcznie pousuwać zbędne rzeczy? Zastanawiam się po co system trzyma userów danej usługi która nigdy nie była uruchamiana ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr.pawlowski Napisano Październik 21, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Październik 21, 2010 Hej, Podczas instalacji binda config dla logrotate sam się utworzył więc podczas usuwania również powinien się usunąć. Jeśli z jakichś względów nie zostanie usunięty to logrotate nie powinien się wykrzaczyć ale najlepiej będzie jak dodasz do jakiegoś konfiga linijkę odnosząca się do nieistniejącego pliku *.log (albo po prostu stworzysz nowego konfiga dla nieistniejącej usługi) i odpalisz sprawdzanie configa logrotate komendą, którą podałes wyżej. Daj znać jak poszło. Pozdrawiam Piotr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi