Marcyś Napisano Listopad 4, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 4, 2010 Witam, Zainstalowałem Fedorę 13 jako serwer plików i zainstalowałem sambę za pomocą yum. Mam plik konfiguracyjny smb.conf, który wygląda następująco: [global] workgroup = Workgroup netbios name = serwer server string = serwer local master = yes log file = /var/log/samba/%m.log [Public] comment = Public path = /home/public browseable =yes writable = yes read only = no create mask = 0770 force create mode = 0770 directory mask = 0770 force directory mode = 0770 Mój problem przedstawia się następująco: po restarcie serwera widzę public i katalogi w nim zawarte, nie widzę plików i nie mam praw zapisu do public. Jednak, gdy zaloguję się na serwerze, zabiję procesy samby i wystartuje je ręcznie(smbd -D i nmbd -D), widzę wszystkie pliki i katalogi i mam prawa zapisu do nich. Samba działa stabilnie do kolejnego restartu. Próbowałem dołożyć do smb.conf opcje: security = user smbpasswd file = /etc/samba/smbpasswd passdb backend = smbpasswd ale problem nadal występuje Próbowałem również inne konfiguracje samby ale zachowuje się dokładnie w ten sam sposób, czyli startuje komputer i nie można przeglądać zawartośći, wykilowanie procesów samby i start ręcznie i wszystko jest ok. Czy ma ktoś jakieś pomysły? pozdrawiam Marcin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
notabene de facto Napisano Listopad 6, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 6, 2010 Witam, Podeslij mi na priv swój adres e-mail to podrzucę Ci działającą konfigurację samby. Może w ten sposób szybko rozwiążesz swój problem. Jeśli chodzi o pomoc, co mogę zasugerować to przejżenie plików z logami stystemowymi, zarówno główny pli czyli /var/log/messages jak i pliki logów samby (konfiguracja indywidualna). Tam bym szukał przyczyny problemu. To tak na początek. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Listopad 6, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 6, 2010 ! ! ! http://rtfm.killfile.pl/#niepriv IMHO to sie odnosi w obie strony... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
notabene de facto Napisano Listopad 6, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 6, 2010 ok poprawiam się i już nie na priv a oficjalnie działająca konfiguracja samby: [global] workgroup = WORKGROUP server string = Samba Server Version %v netbios name = samba server string = samba log file = /var/log/samba/log.%m log file = /var/log/samba/user/log.%U max log size = 50 security = user ; passdb backend = tdbsam password level = 8 username level = 8 encrypt passwords = yes smb passwd file = /etc/samba/private/smbpasswd load printers = yes cups options = raw [homes] comment = Home Directories browseable = no writable = yes ; valid users = %S ; valid users = MYDOMAIN\%S [tmp] comment = tmp valid users = uzytkownik path = /samba/tmp/ printable = no browseable = yes public = no writable = yes printable = no write list = @smbusers create mask = 0775 directory mask = 0775 read list = @smbusers # dodatkowo katalog /samba/tmp ma wlasciciela root:smbusers i prawa zapisu|odczytu 775, do grupy smbusers sa przyspisani wszyscy uzytkownicy ktorzy maja miec prawa write i read list, natomiast kto ma mieć dostęp do udziału mówi linia valid users. # ponieważ security jest ustawione na user w katalogu /etc/samba/private/smbpasswd znajdują się konta i hasła użytkowników do samby. Mam nadzieję, że w miarę jasno obiaśniłem. U mnie serwer plików działa bardzo stabilnie już od bardzo długiego czasu. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcyś Napisano Listopad 8, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 8, 2010 Witam, Dziękuję za podpowiedzi, zainstalowałem sambę ze źródeł i jak ręką odjął. Nie musiałem nawet nic zmieniać w pliku smb.conf. Teraz samba działa stabilnie od kilku dni no i po kilku testowych restartach serwera zawsze wstaje poprawnie... pozdrawiam wszystkich Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi