bekers Napisano Listopad 8, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 8, 2010 Witam, mam następujący problem: 2 komputery (Fedora 14 i Ubuntu 10.04 oba 64bit) połączone są kartami GigabitLAN. Na jednym i drugim komputerze postawione są macierze software RAID5. Skonfigurowałem serwer NFS na Fedorze i klienta na Ubuntu (wg wygooglowanych instrukcji). Zamontowałem udostępniony udział na Ubuntu i rozpocząłem przegrywanie plików. Prędkość przesyłania to około 12MB/s czyli... mało. Karty sieciowe zsynchronizowały się na 1000Mb/s (przynajmniej tak twierdzi ethtool), prędkość odczytu i zapisu z macierzy na inny dysk w obrębie jednego komputera to około 80MB/s bez żadnych problemów. Wykorzystanie zasobów (myślałem, że to kwestia softwarowego RAID5) na obu komputerach praktycznie zerowe a prędkość i tak beznadziejna. Czy macie pomysł co może być "wąskim gardłem" w opisanym przypadku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
notabene de facto Napisano Listopad 8, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 8, 2010 Witam, prześlij proszę info jak montujesz udział, jakich używasz opcji, z doświadczenia wiem, że opcja sync może zwalniać przesył. Dodatkowo też możesz podeslać config servera, będzie łatwiej szukać przyczyny. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi