Wojciech Napisano Listopad 17, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 17, 2010 Witam wszystkich! Chciałbym rozdzielić usługi sieciowe pomiędzy dwie sieci LAN i nie bardzo wiem jak się do tego zabrać. Otóż, chce połączyć dwa komputery ze sobą wykorzystując dwie, działające obok siebie, sieci LAN. Chodzi o to aby pierwsza sieć obsługiwała SSH, a druga połączenie JACK Server'a (protokół UDP). Pierwszy host to Linux, drugi WinXP Pro. Będę wdzięczny za pomoc. Z góry dziękuję! Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hello_world Napisano Listopad 18, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 18, 2010 Są dwie sieci. I w jednej i w drugiej musisz na routerach ustawić trasę routingu do tych podsieci czyli: na routerze sieci A dodać trase sieci B na routerze sieci B dodać trasę sieci A Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojciech Napisano Listopad 18, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 18, 2010 Są dwie sieci. I w jednej i w drugiej musisz na routerach ustawić trasę routingu do tych podsieci czyli: na routerze sieci A dodać trase sieci B na routerze sieci B dodać trasę sieci A Rozumiem ale nie do końca wiem jak mam to zrobić i jak wymusić, aby pierwsza siec obsługiwała np. tylko ssh, a druga tylko UDP? Rozumiem, że muszę skonfigurować iptables. Czy reguły mają wyglądać mniej więcej tak: iptables -A INPUT -i eth0 -p tcp --dport ssh -j ACCEPT iptables -A OUTPUT -o eth0 -p tcp --sport ssh -j ACCEPT iptables -A INPUT -i eth1 -p udp --dport 'xxx' -j ACCEPT iptables -A OUTPUT -o eth1 -p udp --sport 'xxx' -j ACCEPT ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi