infern Napisano Listopad 19, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 19, 2010 Witam, Jak z użytkownika root zmienić jakiemuś ldapowemu użytkownikowi hasło za pomocą passwd. # passwd testuser Changing password for user testuser. Enter login(LDAP) password: I pyta mi się o hasło? Ale, które? Sprawdzałem roota/usera/directory managera? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
notabene de facto Napisano Listopad 21, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 21, 2010 Witam, Kiedyś też miałem taki problem, i rozwiązanie było w ustawieniach PAM $ cat /etc/passwd | grep michal michal:x:500:100:michal:/home/michal:/bin/bash $ passwd Enter login(LDAP) password: <incorrect pwd> LDAP Password incorrect: try again Enter login(LDAP) password: <correct pwd> passwd: Authentication information cannot be recovered Miałem takie ustawienia # /etc/pam.d/common-password password sufficient pam_ldap.so use_authtok password required pam_unix.so nullok obscure min=4 max=8 md5 Zamieniłem na takie (usunąłem "use_authtok"): # /etc/pam.d/common-password password sufficient pam_ldap.so password required pam_unix.so nullok obscure min=4 max=8 md5 Jeżeli i Tobie to roziwązanie pomoże będę się cieszył Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
infern Napisano Listopad 22, 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 22, 2010 (edytowane) Ok w sumie juz dziala, ale dlaczego jako root zmieniajac haslo usera musze podac haslo tego usera? Edytowane Listopad 22, 2010 przez WalDo To nie jest lista mailingowa tylko forum - nie ma potrzeby cytowania całej wypowiedzi z postu widocznego powyżej. Cytatów używaj, jeśli chcesz się odnieść konkretnie do jakiegoś fragmentu wypowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi