Skocz do zawartości

Posypanie Się Systemu?

lszk

Rekomendowane odpowiedzi

Kompilowałem sobie dzisiaj mysql i php do apacha i nagle zachciało mi się posłuchać muzy. Włączam więc xmms'a, ale dzwięk nie chodzil - przesuwał się tylko pasek sugerujący, że muza niby leci. Pomyślałem więc, że może trzeba podgłośnić, ale gdy wpisuje aumix, to wyskakuje :

aumix: błąd podczas otwierania miksera

W alsamixer i kmix mam ustawione pcm na max :blink:

Zrestartowałem więc kompa i przy włączaniu wyskoczyło zaś coś. W logach jest coś takiego:

Nov 20 19:52:14 Kurak lm_sensors: Starting up sensors:

Nov 20 19:52:14 Kurak lm_sensors: Can't access procfs/sysfs file

Nov 20 19:52:14 Kurak lm_sensors: [60G[

Nov 20 19:52:14 Kurak lm_sensors: Unable to find i2c bus information;

Nov 20 19:52:14 Kurak lm_sensors: For 2.6 kernels, make sure you have mounted sysfs and done

Nov 20 19:52:14 Kurak lm_sensors: 'modprobe i2c_sensor'!

Nov 20 19:52:14 Kurak lm_sensors: For older kernels, make sure you have done 'modprobe i2c-proc'!

Nov 20 19:52:14 Kurak lm_sensors:

Nov 20 19:52:14 Kurak rc: Uruchamianie lm_sensors: failed

Do tego wszystkiego po uruchomieniu gnom'a wyskoczyły 2 okienka z błędami:

Aplikacja "eggcups" nieoczekiwanie zakończyła działanie. oraz

Aplikacja "gnome-volume-manager" nieoczekiwanie zakończyła działanie.

Na pulpicie nie ma żadnych ikon ani tapety oraz prawy klawisz myszy nie działa :blink:

Jeszcze w południe wszystko działało, więc nie wiem, co się mogło stać. Przecież to chyba nie przez kompilacje tych wyżej wspomnianych progsów :shock:

Jeśli aktualizowałeś dzisiaj system z freshrpms.net przelistuj wszystkie aktualizowane pakiety xorg-x11-* (/var/log/rpminstalls), ściągnij je jeszcze raz ale z http://download.fedora.redhat.com/, następnie wszystkie rpm -e --nodeps i zainstaluj te ściągnięte z Red Hata ...

U mnie dzisiaj też rozłożyło FC3 na łopatki po aktualizacji - błąd chyba był w xorg-x11-libs - w/w sposób przywrócił system do życia ...

Dodatkowo może jeszcze sprawdź nowy kernel na błędy sumy MD5 i pliki /etc/modules.conf i /etc/modprobe.conf - developerzy postanowili chyba wyłączyć już emulację OSS więc może i z sensorami coś po..piiiib :lol: Co do sensorów - po starcie systemu odpal "sensors-detect" i wklep odpowiednie aliasy do /etc/modules.conf - podejrzewam brak wpisu "alias char-major-89 i2c-dev" w obu tych plikach

Byłbym zapomniał - sprawdź dodatkowo czy twój xmms ma wtyczkę do ALSY (ten z freshrpms.net nie ma trzeba doładowywać xmms-alsa, ten z atrpms ma od razu w podstawowym rpmie) - wszystko wiąże się ze sobą jeśli do tej pory używałeś standardu OSS ...

No i oczywiście po lsmodzie proponuję sprawdzić czy masz załadowane odpowiednie moduły do obsługi dźwięku i jak zwykle czy jest odpowiedni "alias sound-card-0 ...." w /etc/modules.conf i /etc/modprobe.conf ...

A teraz nie pouczam już eksperta - mam nadzieję że byłem pomocny

System aktualizowałem wczoraj razem z tymi xorg'ami, ale dzięki spróbuje. Może coś da <_<

[edit]

W tym pliku (/var/log/rpminstalls) niestety już nic nie było, więc musiałem improwizować :lol:

Poprzez polecenie rpm -qa | grep xorg wypatrzyłem co ma i ściągłem z tego serwa pliki o tych samych nazwach. Było tego koło 11 (nie licząc tych z fontami). Usunąlem te stare (trzeba nawet było z X'sów wyjść bo się pluło) i zainstalowałem wszystkie nowe, ale bo reboocie nadal jest to samo...

Wracając jeszcze do tego upgrade'u, to było z tym tak, że wczoraj zrobiłm upgrade (przyszły m. in. te pakiety z xorg'a), a dzisiaj wszystko i tak działało, jak włączałem kompa. Ale dzisiaj również pojawiły się jakieś 4-ry nowe pakiety, więc je yum'em od razy ściągłem, ale kompa nie resetowałem, tylko wziąłem się tegpo wspomnianego już mysql'a. Dopiero po jakimś czasie zrobiłem tego reboota i wtedy się zaczęłlo walić all, więc może to zaś przez te pakiety? :unsure: No, ale jakie to były to już nie wiem...

:lammer:

A teraz nie pouczam już eksperta

Ktoś tu już kiedyś wspominał, że tytuł ten jest mylący <_<

IMO powinno się go wystawiać, gdy dana osoba wyraźnie przyczyni się do rozwoju forum.

PS. Ale popieprzyli z tymi rezpozytoriami ;)

Do tego wszystkiego po uruchomieniu gnom'a wyskoczyły 2 okienka z błędami:

Aplikacja "eggcups" nieoczekiwanie zakończyła działanie.  oraz

Aplikacja "gnome-volume-manager" nieoczekiwanie zakończyła działanie.

touch /var/lib/misc/prelink.force && /etc/cron.daily/prelink

błąd chyba był w xorg-x11-libs

Nie, winny jest prelink:

http://www.redhat.com/archives/fedora-deve...r/msg00905.html

https://bugzilla.redhat.com/bugzilla/show_b...g.cgi?id=140081

W tym pliku (/var/log/rpminstalls) niestety już nic nie było, więc musiałem improwizować  :lol:

Jesli używasz yum to trzeba było zerknąć do /var/log/yum.log :P