Gość Tobbie Napisano Listopad 22, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 22, 2004 Witam wszystkich. mam dośc nietypowe pytanie. Używam obecnie 3 systemów, win 98, Gentoo i FC2. Mój bootloader to Grub. Nie jestem zaawansowanym uzytkownikiem systemu (_linuks_ → Linux) ORT, ale potrafie dużo tutaj zrobić (wkońcu zainstalowałem sam gentoo ). Chciałbym sobie bardzo spersonalizowac linuksa, ale nie wiem za bardzo jak to zrobić. Podałem dystrybucje które używam ale wydaje mi się że to co trzeba zmienić mało od nich zależy. 1. Chciałbym aby przy starcie mógł sobie np wybrać czy uruchomić tryb graficzny czy konsolę jak to zrobić? i czy to jest możliwe. 2. W ten sam sposoób czy możliwe jest dostosowanie aby np gdy uruchamia się tryb graficzny nie uruchamiał się serwer apache, mysql, a gdy przy starcie wybiore tryb tekstowy to uruchamiały by się inne usługi, gdzie tego wszystkiego szukać. 3. Cz możliwe jest takie coś pomijąjąc dwa poprzednie że wybieram po porstu uruchamianie linuksa, mam logowanie pod konsolą i w zależności od użytkownika jaki się zaloguje, to uruchomią się inne usługi np: użytkownik film, to uruchomi się mi tylko to co niezbędne jest do ogladania filmów, użytkownik praca, to np tryb graficzny, serwer apache, php, perl, itd, użytkownik zabawa, to np tylko tryb graficzny itd chodzi mi tutaj o optymalizację pod mój stary sprzęt. Nie chcę aby uruchamiały mi się rzeczy z których nie będe w danej chwili korzystał, np oglądając film po co mi serwer itd... Bardzo bym był wdzięczny za wskazówki, linki i porady. Z gory dzięki!. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mynus Napisano Listopad 22, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 22, 2004 zawsze mozesz sobie "dorobic" dodatkowe ocpje do gruba, i w jednym nakazac start w init3 (tryb tekstowy) a w drugim init5 (tryb grawiczny), uslugi ustawisz dla danego inita mozesz zrobic to np tak ze w grub.conf zrobisz kopie jaka i bedziesz miec jedno jajko do wyboru 2 razy i do jednego dodasz linijke init 3 a do drugiego init 5 :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miro Napisano Listopad 22, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 22, 2004 Ad.3 Możesz podczas uruchamiania systemu zostawić tylko niezbęde uslugi potrzebne do działania systemu (czyli z katalogów rc.d. wywlić liniki symbolicze do zbędnych usług np server druku), a te które chcesz uruchomisz za pomocą interaktywnego skrypciku (z wykorzystaniem polecniea "case") np. wybór opcia 1 uruchomi usługi A, B, C (np service A start,)itp, skrypcik ten muisałby być uruchamiany przed logowaniem bo uruchamianie usług wymaga praw roota. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi