8xxa_FC Napisano Marzec 23, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 23, 2011 " może to wpływ godziny, ale problem mnie obecnie przerasta. 2x WAN + Network Manager. oczywiście (a może nie?) ruch jest kierowany do sieci domyślnej i na nieszczęście nm-tool pokazuje, że domyślny jest nie ten interfejs, który bym chciał (oczywiście wolniejszy). wydaje się, że gdzieś jest/może być wpis wskazujący, który ethX/WAN ma być default/podstawowy, a który ma przejmować ruch w przypadku odcięcia podstawowego. tylko gdzie... route add default ethx pokazuje ethx default, tyle że za moment route i... !!!!! default robi się ethy - czyli tak się się da. " powyższe zostawiłem na oślej łączce - sądząc po odzewie (0), chyba dział nie ten. znalazłem dużo ciekawych rzeczy, ale nic nie pasowało/zadziałało, czyli wiedzy (jak rozwiązać problem/znaleźć właściwą sugestię/ gotowca!!!) nadal za mało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zybex_pl Napisano Marzec 23, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 23, 2011 Jeżeli dobrze zrozumiałem grypserę próbujesz ustawić routing dla 2 wanów i jednej sieci lan. Nie wiem jak to skonfigurować pod Fedorką - ja użyłem ClearOs-a zbudowanego na CentOsie, ma fajnego multivana i "lots of many toys" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8xxa_FC Napisano Marzec 24, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 24, 2011 nawet mniej. zadowoli mnie nawet prawie obecny stan - obie sieci dostępne więc ruch idzie na wanA, a wanB leży odłogiem. umiera wanA cały ruch przechodzi na wanB. - przynajmniej tak to wygląda. prawie, bo w momencie "żywych" obu default jest ta wolniejsza przejście na szybszy wymaga zabicia wolniejszego (np. skrętką) - i z automatu robi się manual Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zybex_pl Napisano Marzec 24, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 24, 2011 no widzisz - w ClearOs mam możliwość konfiguracji "wagi" łącza WAN i "load balancingu" instalacja trwa 15 minut, konfiguracja 5 minut, apdejty robisz yumem do tego ładne graficzne statystyki i inne pierdoloty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8xxa_FC Napisano Marzec 28, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 28, 2011 podobno nigdy nie należy zaczynać tak wypowiedzi, ale... no więc, ( ) dzielenie pasma z dwóch wanów, czy raczej dzielenie ruchu wychodzącego na wany obiło mi się o oczy (to ew. miał być następny etap), ale... poczytam sobie - propozycja może więcej niż obecnie potrzebuję, z drugiej strony, jeśli przy okazji załatwi mój problem, to czemu nie? 2 wan pojawił się po wpadkach na podstawowym (zanik sieci akurat wtedy, gdy niezbędna; zacząłem się zastanawiać co zrobiłem z robotixem i jaki jest wdzwaniany numer dostępowy (ciekawe czy jeszcze funkcjonują)). koszt okazał się niewielki. w założeniach miało być tak - główny (i szybki) jest i o.k.,pada i system se sam przekierowuje ruch na rezerwę (wolniejszą, która normalnie leży odłogiem - wiem- marnotrawstwo) do czasu podniesienia się podstawowego. tyle, że teraz, kiedy na 2 jestem on-line ruch trafia na ten wolniejszy, bo niewiedzieć czemu jest "default" na zdrowy rozsądek gdzieś to da się bez bólu zmienić. mnie boli, bo nie wiem gdzie/jak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi