3k_PL Napisano Marzec 26, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 26, 2011 Piszesz teraz o demonie samba czy nmb? Bo jest bug dla starszych AMD 32 bit związany z nmb i trzeba przeładować go po zalogowaniu wtedy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mordimer Napisano Marzec 26, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 26, 2011 # smbclient -L MORDOR Enter root's password: protocol negotiation failed: NT_STATUS_INVALID_NETWORK_RESPONSE a co moze byc przyczyna tego stanu rzeczy ?? # smbclient -L MORDOR Enter root's password: session setup failed: NT_STATUS_LOGON_FAILURE Dobra nie bylo pytania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mordimer Napisano Marzec 27, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 27, 2011 Ok dzióbki Jakos mi sie udalo, a wszystkie moje doswiadczenia zapisalem dla potomnych w pdf-ie. Oto link do niego W razie stwierdzenia bledów itd prosze o kontakt. link chwilowo nie czynny z powodów takich, ze bedziemy go zmieniac ale jeszcze wróci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
3k_PL Napisano Marzec 27, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 27, 2011 Ja tylko tak na szybko spojrzałem czytając nagłówki (5s). 1. Demon samby sam co jakiś czas sprawdza czy nastąpiły jakieś zmiany w configu i się przeładowuje gdy trzeba 2. W Fedorze jest takie coś jak /sbin/service i używa się go tak. sudo /sbin/service nmb restart Jeśli czegoś nie doczytałem to sory, może w nocy przejrzę te przemyślenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mordimer Napisano Marzec 27, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 27, 2011 Ja tylko tak na szybko spojrzałem czytając nagłówki (5s). 1. Demon samby sam co jakiś czas sprawdza czy nastąpiły jakieś zmiany w configu i się przeładowuje gdy trzeba 2. W Fedorze jest takie coś jak /sbin/service i używa się go tak. sudo /sbin/service nmb restart Jeśli czegoś nie doczytałem to sory, może w nocy przejrzę te przemyślenia. Spoko Pewnie masz racje Się poprawi jak by co Ja to co znalazłem zebrałem do kupy, wiadomo, że jako niedoświadczony użytkownik zrobiłem tam kupę błędów ale jakoś działa jak by co to poproszę o informację co i jak zmienić. Z chęcią czegoś się dowiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zybex_pl Napisano Marzec 27, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 27, 2011 po co ci skrypt do restartu samby - i to w moim odczuciu dość agresywnie działający. może ktoś mądrzejszy podpowie czy przy kill-u demona czyszczone są bufory i zamykane otwarte pliki? ( imo-chyba nie !) istnieje przecież fabryczny: service start/stop/restart/reload ... napisz czy windows 7 gładko i bezboleśnie wpina się do twojej samby ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mordimer Napisano Marzec 27, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 27, 2011 po co ci skrypt do restartu samby - i to w moim odczuciu dość agresywnie działający. może ktoś mądrzejszy podpowie czy przy kill-u demona czyszczone są bufory i zamykane otwarte pliki? ( imo-chyba nie !) istnieje przecież fabryczny: service start/stop/restart/reload ... napisz czy windows 7 gładko i bezboleśnie wpina się do twojej samby ? no to może podpowiedz co i jak zmienić ja zebrałem wszystko do kupy i tak jest jak jest wszędzie czytałem, że restart, start i stop to w ten sposób A w windę bez bólu wchodzi nic nie krzyczy, nie krzaczy i krew się nie leje. Odczytuje, zapisuje itd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zybex_pl Napisano Marzec 27, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 27, 2011 no to może podpowiedz co i jak zmienić ja zebrałem wszystko do kupy i tak jest jak jest wszędzie czytałem, że restart, start i stop to w ten sposób Mam wrażenie że piszesz stylem Rydzyka... jeżeli samba ci działa i realizuje usługi to jest ok... Ja czepiam się skryptu który napisałeś - a dokładnie sensu jego powstania i metody działania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olllga.d Napisano Marzec 28, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 28, 2011 no to może podpowiedz co i jak zmienić ja zebrałem wszystko do kupy i tak jest jak jest wszędzie czytałem, że restart, start i stop to w ten sposób A w windę bez bólu wchodzi nic nie krzyczy, nie krzaczy i krew się nie leje. Odczytuje, zapisuje itd Przecież zmiany w smb.conf same się nie robią. Jeżeli coś zmieniasz, to o tym wiesz i wtedy możesz wykonać reload czy restart. Jeżeli nie wprowadzasz zmian, to jaki jest sens istnienia tego skryptu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mordimer Napisano Marzec 28, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 28, 2011 Mam wrażenie że piszesz stylem Rydzyka... jeżeli samba ci działa i realizuje usługi to jest ok... Ja czepiam się skryptu który napisałeś - a dokładnie sensu jego powstania i metody działania. nie wyczytałem nigdzie tego, że samba sama sobie zmienia konfigurację, czy inaczej - wykrywa zmiany w smb.conf i natychmiast je wprowadza ot dlatego to powstało, bo wszędzie gdzie czytałem (widocznie złe to były miejsca) była mowa o konieczności restartu samby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zybex_pl Napisano Marzec 28, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 28, 2011 Samba nigdy nie zmienia sobie konfiguracji ! Usługa cyklicznie ( bodajże co 60 sek. ) czyta smb.conf i wprowadza w życie zmiany - ty korzystając z polecenia "service smb reload/restart" możesz ten proces wymusić-przyspieszyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi