Skocz do zawartości

Selinux I Grub

rpbyc

Rekomendowane odpowiedzi

Qrde, podkusiło mnie, żeby potestować trochę tego SELinux'a. No i kicha.

Nawet skonfigurowałem bezpiecznie na targeted i tryb permissive, żeby nie było jakichś problemów, a tu co???

Po wykonaniu fixfiles relabel i restarcie grub nie wstaje w trybie graficznym. Pojawia się tylko znak zachęty gruba, spod którego oczywiście można odpalić i (_linuxa_ → Linuksa) ORT i windowsa, ale trzeba być twardzielem, żeby tak pracować ;-)

Kombinowałem z 1/2 godziny, i w końcu wykombinowałem coś takiego:

1. NIC innego oprócz fixfiles nie robiłem, więc to to powoduje problem

2. grub przeładowuje się w tryb graficzny po podaniu mu polecenia configfile (hd0,2)/boot/grub/grub.conf

3. Wniosek - widać z tego, że grub ma jakiś problem z załadowaniem pliku konfiguracyjnego

4. Wniosek 2 - to pewnie kwestia tych 'rozszerzonych' atrybutów ext3.

Zupełnie więc na czuja zrobiłem tak: spakowałem katalog /boot/grub do archiwum tar'a, skasowałem

go, po czym odtworzyłem znowu z archiwum... i mimo, że straciłem już nadzieję, że to coś da, ruszyło!!!

Jakby ktoś miał chęć to rozgryźć ;-) to podaję dane:

FC3 2.6.9-1.667, grub 0.95. FC3 była instalowana jako upgrade na FC2.

(_acha_ → aha) ORT, i jeszcze dziwna rzecz: do tego fixfiles miałem mieć konstekst root: sysadm_r: sysadm_t,

a miałem: root: nie_pamiętam: unconfied_t - jakoś tak. I żadnym sposobem (newrole) nie udało mi się wymaganego kontekstu uzyskać, więc zrobiłem na takim :-) Może to tu leżał problem - nie wiem, ale na razie do SELinuxa się zraziłem.

Sorry, trochę nie tu wpadł mi ten temat, gdzie trzeba, a teraz już nie widzę jak go wyedytować, żeby go przenieść do innego działu :unsure:

Edytowane przez rpbyc