MohSETH Napisano Listopad 23, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 23, 2004 Dlaczego wszedzie piszecie zeby "przesiasc sie"z kontan a Root trzeba pisac su...ja wpisuje prosi mnie o password...wpisuje...niby jestem jako SU ale np jak pisze eagleconfig to pisze ze nie ma takiej komendy, Dlaczego? i z kazda komenda tak sie dzieje... POZDRAWIAM Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jackass Napisano Listopad 23, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 23, 2004 po pierwsze jak nie wiesz czy jsteś cały czas userem czy jesetsś rootem to tak: [nazwa@pldmachine /]$ <-----------znaczek $ mówi o tym że jesteś userem [nazwa@pldmachine /]# <-----------znaczek # mówi o tym że jesteś rootem jeżeli nadal nie wiem jako kto jesteś zalogowany wpissz whoami i już bedziesz wiedział kim jesteś..... a tak na marginesie jak logujesz się przez su i nie chce Ci się zalogować na roota to sprawdź czy root jest w grupie wheel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McGiwer Napisano Listopad 23, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 23, 2004 Dla bezpieczenstwa (zeby nie wykonac zadnych nieporzadanych operacji), przelogowanie sie na roota poleceniem "su" lub "su root" daje Ci tylko dostep do przywilejow administratora, bez zezwolenia na korzystanie z niektorych programow. Sporboj polecenia "su -". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mynus Napisano Listopad 23, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 23, 2004 bo musisz podac ze sciezka dostepu (albo sobie dopisz ta sciezke, albo loguj sie su-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pitbull82 Napisano Listopad 24, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 24, 2004 No właśnie, ja też dzisiaj zauważyłem, że przy zwykłym poleceniu su trzeba podawać ścieżki do pewnych poleceń. Np. komenda mkbootdisk nie zadziała, trzeba ją wpisać wraz ze ścieżką, czyli /sbin/mkbootdisk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi