marecki22 Napisano Listopad 25, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 25, 2004 Wczoraj zainstalowalem sobie cross over office po tym fakcie wlaczylem konsole tryb administratora i to zonk. po wpisaniu hasla wyskoczylo okienko " nie mozna znalezc programu 'su' prosze sprawdzic czy zmienna PATH jest ustawiona poprawnie" bardzo prosze o pomoc bo juz nie wiem co to moze byc.. a fedory + kde uzywam od niedawna.. dodam ze logowanie jako root dziala. problem tkwi w konsoli gdyz nawet jako zwykly uzytkownik nie moge jej uruchomic. POZDRAWIAM Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roback Napisano Listopad 25, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 25, 2004 Spróbuj /bin/su - Myślnik po su zmieni Ci środowisko na root'owski - to tak na przyszlość jak byś się dziwił, że po zrobieniu su nie działa Ci np. fdisk -l i inne przydatne programy ze /sbin/ Prawdopodobnie w trakcie instalacji utraciłeś poprawne zapisy o ścieżkach - inne programy Ci działają normalnie? Alternatywnie (jeśli powyższe nie zadziala) Spradź też czy ten plik w ogóle istnieje. Sprawdź czy ma odpowiednio ustawione uprawnienia - ustawiony bit spcjalny UID Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marecki22 Napisano Listopad 25, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 25, 2004 tak wszystko jak na razie dziala.. konkretnie mi chodzi o to ze nie moge uruchomic konsoli po prosu otwiera sie okienko "powloka" i nic dalej nie moge wydawac komend.. to troszke utrudnia mi prace... czy da sie to naprawic dopisujac "cos" do jakiegos pliku albo moze instalujac "coś"?? sam juz nie wiem a znajac siebie jezeli nie zrobie tego to po prostu przeinstaluje fedore Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roback Napisano Listopad 25, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 25, 2004 (_acha_ → aha) ORT, chodzi Ci o ten wynalazek :/ No to jedyna co ja Ci mogę poradzić to odpalanie normalnej konsoli i ręczne wpisywanie "su -" - powinno zająć z grubsza tyle samo co odpalanie konsoli w trybie admińskim EDIT: A może spróbuj zdiagnozować problem odpalając admińską konsolę z konsoli? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marecki22 Napisano Listopad 25, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 25, 2004 problem w tym ze ja zadnej konsoli nie moge uruchomic nawet awaryjnej. zainstalowalem eterm i tez sie nie uruchamia.. tzn uruchamia sie a sekunde pozniej zamyka sie automatycznie. probowalem odinstalowac xterm i zainstalowac ponownie i nic........ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Listopad 26, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 26, 2004 sprawdzic czy zmienna PATH jest ustawiona poprawnie" Sprawdź czy istnieja pliki ~/.bash_profile i /etc/profile. Masz w nich poprawnie ustawioną zmienną PATH? Na nowo utworzonym koncie wszystko działa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marecki22 Napisano Listopad 26, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 26, 2004 ~/.bash_profile nie istnieje... /etc/profile jest... na nowo utworzonym koncie takze nie dziala konsola ... ewentualnie moze podmienic jakies pliki konfiguracyjne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Listopad 26, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 26, 2004 ~/.bash_profile nie istnieje Tak sie tylko chcę upewnić: jesteś pewien? Ten plik jest ukryty. Jakby co to go stwórz: # .bash_profile # Get the aliases and functions if [ -f ~/.bashrc ]; then . ~/.bashrc fi # User specific environment and startup programs PATH=$PATH:$HOME/bin export PATH unset USERNAME na nowo utworzonym koncie takze nie dziala konsola Sprawdź czy istnieje plik /etc/skel/.bash_profile Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marecki22 Napisano Listopad 27, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 27, 2004 /etc/skel/.bash_profile istnieje i wyglada tak : # .bash_profile # Get the aliases and functions if [ -f ~/.bashrc ]; then . ~/.bashrc fi # User specific environment and startup programs PATH=$PATH:$HOME/bin export PATH unset USERNAME utworzylem ~/.bash_profile z podanym kodem ale niestety dalej nie dziala terminal... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi