Skocz do zawartości

F13 Problem Ze Stworzeniem Raid1 Za Pomocą Mdadm

beumont

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

od kilku dni próbuje dojść do tego jak zrobić raid1 na aktualnie już postawionym systemie. Aktualnie mam tak:

/dev/sda1 /

i terasz doszedł dysk

/dev/sdb1

Więc robię następujące czynności

1. sfdisk -d /dev/sda | sfdisk -f /dev/sdb

2. zmieniam id partycji na fd /dev/sdb

3. mdadm --create /dev/md0 --metadata=0.90 --level=1 --raid-disks=2 missing /dev/sdb

4. mkfs.ext4 /dev/md0

5. mount /dev/md0 /mnt

6. mdadm --detail --scan >> /etc/mdadm.conf

7. rsync -aqxP / /mnt

8. zmieniam w /etc/fstab żeby root był z /dev/md0

No i teraz zaczyna się problem bo nie wiem co dokładnie zmienić w /boot/grub/menu.lst

Poprostu nie wiem jak teraz uruchomić ten system z /dev/md0

Proszę o pomoc, bo nie chce nic zepsuć a jak testuje ten scenariusz na wirtualnej maszynie to mi system nie wstaje.

root=/dev/md0 w grubie wpisz.

Ja mam tak:

title Arch Linux
root (hd0,0)
kernel /vmlinuz-linux root=/dev/md2 ro quiet fastboot logo.nologo ipv6.disable=1 init=/bin/systemd vga=0x0361
initrd /initramfs-linux.img

(hd0,0) to pierwsza partycja pierwszego dysku (tu mam gruba i on jest uruchamiany tylko z JEDNEGO dysku) [raid1]

(hd0,1) (czyli /dev/sda2 i /dev/sdb2 a.k.a. /dev/md2) to mój / z którego bootuje (w moim wypadku to jest [raid0]

Jesli masz raid1, to dajesz (hd0,0) i /dev/md0 i system potem domontuje drugi dysk z tego co mi wiadomo (zawsze mi tak /boot domontowywuje i synchronizuje pózniej ewentualnie)

A więc problem rozwiązałem, niestety z niezbyt pięknym zakończeniem. Po przeniesieniu całej instalacji na wirtualną maszynę gdzie testowałem wszystkie możliwe opcje doszedłem do wniosku że coś jest nie tak z grubem i że po prostu nie może odnaleźć root diska. Więc zacząłem szukać na necie i znalazłem coś takieg:

Booting from an mdraid mirror without a separate /boot fails

link to this item - Bugzilla: #584596

Installing a new system with / on an mdraid mirror without a separate /boot will fail as anaconda creates the / mdraid set with 1.1 metadata which makes it unsuitable to boot from. Workaround: use a separate mdraid mirror for /boot if you want to boot from an mdraid mirror. This issue will be fixed in Fedora 14.

http://fedoraproject.org/wiki/Common_F13_bugs#Booting_from_an_mdraid_mirror_without_a_separate_.2Fboot_fails

Zatem po upgradzie na F14 wszystko śmiga jak powinno.

Pozdrawiam