Skocz do zawartości

Cc1: Invalid Option `32'

labiol

Rekomendowane odpowiedzi

Niestety, przyszło mi pracować z FC2. Przeczuwałem problemy i już na dzień dobry się pojawiły. Otóż muszę mieć obsługę karty Ethernet controller: Broadcom Corporation NetXtreme BCM5700 Gigabit Ethernet. W tym celu próbuje kompilować stery z mniej więcej takim efektem:

------------------------------------------------------------

make

make -C /lib/modules/2.6.8-1.521smp/build SUBDIRS=/tmp/Linux/Driver/bcm5700-7.3.5/src modules

make[1]: Entering directory `/lib/modules/2.6.8-1.521smp/build'

CC [M] /tmp/net-driver/Server/Linux/Driver/bcm5700-7.3.5/src/b57um.o

cc1: Invalid option `32'

make[2]: *** [/tmp/net-driver/Server/Linux/Driver/bcm5700-7.3.5/src/b57u

m.o] Error 1

make[1]: *** [_module_/tmp/net-driver/Server/Linux/Driver/bcm5700-7.3.5/

src] Error 2

make[1]: Leaving directory `/lib/modules/2.6.8-1.521smp/build'

make: *** [default] Error 2

------------------------------------------------------------

cc1: Invalid option .... - o co chodzi, że niby co, stery są na arch. 64bit. W dokumentacji stoi inaczej. Wiem, że pewnie to pytanie, nie na to forum, ale jednak łudzę się, że dostanę jakiś help. Kurcze, czy ten rh musi tyle mieszać, że nic nie działa (pytanie retoryczne)? Mnie to przypomina działania znanej firmy monopolistycznej.

Kurcze, czy ten rh musi tyle mieszać, że nic nie działa (pytanie retoryczne)? Mnie to przypomina działania znanej firmy monopolistycznej.

rh ? red hat ?

a to red hat robi fedore ?? myslalem zawsze, ze fedora jest niezalezna tylko rh ja sponsoruje.. ( czy jakos tak.. ) no ale nie wiem... hmm... ciekawe rh porownywac do ms .. ja nie widze zadnego podobienstwa.. :/

make

make -C /lib/modules/2.6.8-1.521smp/build SUBDIRS=/tmp/Linux/Driver/bcm5700-7.3.5/src modules

make[1]: Entering directory `/lib/modules/2.6.8-1.521smp/build'

Który sterownik? Ten → http://www.broadcom.com/drivers/driver-sla...iver=570x-Linux ?

Jeśli tak, to po co instalujesz ze źródeł skoro możesz przekompilować pakiet src.rpm?

rpmbuild --rebuild bcm5700-7.3.5-1.src.rpm

Mi na FC3 poszło bez żadnych problemów (czy działa to nie wiem, bo nie mam tego sprzętu). Poza tym to zaktualizuj system - do FC2 jest nowszy kernel :P

Taaaa, tym razem to była moja pomyłka, kompilowałem za pomocą starszej wersji kompilatora. Chociaż teraz używam innej dystrybucji to kiedyś używałem fedorki więc mam pewną praktykę. Mówiąc o podobieństwach z innymi firmami monopolistycznymi, to jest to wprowadzanie rozwiązań bardzo odbiegających od standardu. Ponieważ miałem problemy z kompilacją sterownika, zatem pomyślałem, że jest to znowu spowodowanie tym, że rh coś nagrzebał w jądrze (kiedyś już miałem takie problemy). Aaaa i jeszcze jedno, rh przecież sponsoruje fedorkę, zatem wypuszcza wersję beta swojego systemu w którym jego rozwiązania albo działają, albo nie, zatem w pewien sposób testuje swoje rozwiązania na użytkownikach systemu, za który nie pobiera opłat. Jeśli chodzi o upgrade systemu, to nie jest to zawsze takie proste, zwłaszcza, gdy pracuje się na oprogramowaniu spoza dystrybucji. Pozdrawiam