pitbull82 Napisano Listopad 26, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 26, 2004 Witam Chciałbym się dowiedzieć w jaki sposób zamontować partycję, która wcześniej nigdy nie była zamontowana. Powiedzmy, że dysk z fedorą to hda, a chciałbym zamontować hdb4, na którym jest system plików ext3. Nie wiem jak dokładnie powinno brzmieć polecenie i czy wcześniej nie trzeba czegoś dodać do pliku fstab. Takie montowanie chciałbym zrobić jednorazowo (bo potrzebuję zgrać dane z mandrake'a, który mi się przed chwilą wysypał). Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
conexion2000 Napisano Listopad 26, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 26, 2004 Musisz miec w urzadzenieach (w /dev) hdb, jako root w katalogu mnt musisz stowrzyc jakis folder (mkidir nazwa folderu) nastepnie wpisujesz mount /dev/hdb /mnt/nazwa folderu, i chyba tyle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miro Napisano Listopad 26, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 26, 2004 Montowanie tymczasowe : mount -t "system plików" "źródło" "cel-punkt montowani(niekoniecznie mnt)" czyli mount -t ext3 /dev/hda4 /mnt/cos_tam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AlienJR Napisano Listopad 26, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 26, 2004 @miro A bez parametru -t robi sam wpis do fstab na stale.. ?? czy jak ?? Jak sie wpisze mount /dev/blehbleh /mnt/blehbleh to on zrobi taki wpis do fstab czy to jakos inaczej dziala ?? sorry za :lammer: takie pytania.. ale ja w gruncie rzeczy nie wiem czym sie rozni mountowanie z konsoli od dodawania wpisu do fstab ... Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Listopad 26, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 26, 2004 A bez parametru -t robi sam wpis do fstab na stale.. ?? czy jak ?? Nie. Montowanie z konsoli przy uzyciu mount montuje tylko tymczasowo (do reboota). Parametr -t służy tylko do podania typu partycji - tak na wszelki wypadek, jakby automatyczny wybór źle zadziałał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
el_bigos Napisano Listopad 27, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 27, 2004 ... a jak wpiszesz do fstab to będziesz miał pomontowany dysk automatycznie po uruchomieniu systemu... pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi