Skocz do zawartości

Systemdadm - Graficzne Narzedzie Do Zarzadzania Uslugami

farba

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam krótkie pytanie odnośnie w/w narzędzia. Czy u Was, próbując zatrzymać jakąkolwiek usługę np. cups.service po naciśnięciu przycisku stop, systemadm wyłącza się a na konsoli pojawia się coś w tym stylu?

...
b75d4000-b75f0000 r--p 022db000 08:03 49006      /usr/lib/locale/locale-archive
b75f0000-b77f0000 r--p 00000000 08:03 49006      /usr/lib/locale/locale-archive
b77f0000-b77fa000 rw-p 00000000 00:00 0 
b7809000-b780a000 rw-p 00000000 00:00 0 
bfe88000-bfea9000 rw-p 00000000 00:00 0

Zarządzając usługami via systemctl stop/disable nazwa.service czy nawet chkconfig wszystko wygląda ok, jedynie mam problem z usługą rpcbind, ponieważ uruchamia się z każdym startem systemu, pomimo wyłączenia jej za pomocą systemctl.

Pytanie no. 2 - czy korzystając z internetu poprzez WiFi jako zwykły desktop bez żadnych usług, współdzielenia/udostępniania plików (odpada także usługa nfs i pochodne?) etc. potrzebuję mieć uruchomioną usługę avahi i jej pochodne? A co z

fedora-storage-init-late.service     loaded active exited      Initialize storage subsystems (RAID, LVM, etc.)
fedora-storage-init.service          loaded active exited      Initialize storage subsystems (RAID, LVM, etc.)
fedora-wait-storage.service          loaded active exited      Wait for storage scan

System zainstalowany "normalnie", bez tworzenia lvm etc. Po prostu utworzyłem partycję z pomocą Anacondy. Skoro nie mam dwóch i więcej dysków, wydaje się, że w/w usługi nie są potrzebne, prawda? Chcę się jedynie upewnić.

Cześć, wynik dla cups, ale wygląda na to, że ta usługa została zatrzymana. Głównie chodzi mi o to, czy jest to normalne, że podczas korzystania z tego polecenia/programu, w konsoli pojawia się ten komunikat a GUI dla systemadm "znika".

Przepraszam, ale chyba pomyliłem się z tym logiem i wkleiłem niepoprawny, tzn. dotyczący innej usługi. Nie pasuje mi kilka ścieżek, ale cups nie widnieje już jako uruchomiona usługa. Natomiast dalej chciałbym wiedzieć czy to samoistne zamykanie się GUI jest normalne.