farba Napisano Styczeń 23, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 23, 2012 Witam. Mam krótkie pytanie odnośnie w/w narzędzia. Czy u Was, próbując zatrzymać jakąkolwiek usługę np. cups.service po naciśnięciu przycisku stop, systemadm wyłącza się a na konsoli pojawia się coś w tym stylu? ... b75d4000-b75f0000 r--p 022db000 08:03 49006 /usr/lib/locale/locale-archive b75f0000-b77f0000 r--p 00000000 08:03 49006 /usr/lib/locale/locale-archive b77f0000-b77fa000 rw-p 00000000 00:00 0 b7809000-b780a000 rw-p 00000000 00:00 0 bfe88000-bfea9000 rw-p 00000000 00:00 0 Zarządzając usługami via systemctl stop/disable nazwa.service czy nawet chkconfig wszystko wygląda ok, jedynie mam problem z usługą rpcbind, ponieważ uruchamia się z każdym startem systemu, pomimo wyłączenia jej za pomocą systemctl. Pytanie no. 2 - czy korzystając z internetu poprzez WiFi jako zwykły desktop bez żadnych usług, współdzielenia/udostępniania plików (odpada także usługa nfs i pochodne?) etc. potrzebuję mieć uruchomioną usługę avahi i jej pochodne? A co z fedora-storage-init-late.service loaded active exited Initialize storage subsystems (RAID, LVM, etc.) fedora-storage-init.service loaded active exited Initialize storage subsystems (RAID, LVM, etc.) fedora-wait-storage.service loaded active exited Wait for storage scan System zainstalowany "normalnie", bez tworzenia lvm etc. Po prostu utworzyłem partycję z pomocą Anacondy. Skoro nie mam dwóch i więcej dysków, wydaje się, że w/w usługi nie są potrzebne, prawda? Chcę się jedynie upewnić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Styczeń 24, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 24, 2012 "Coś w tym stylu" się nie liczy. Wrzuć całego loga. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
farba Napisano Styczeń 24, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 24, 2012 Cześć, wynik dla cups, ale wygląda na to, że ta usługa została zatrzymana. Głównie chodzi mi o to, czy jest to normalne, że podczas korzystania z tego polecenia/programu, w konsoli pojawia się ten komunikat a GUI dla systemadm "znika". Przepraszam, ale chyba pomyliłem się z tym logiem i wkleiłem niepoprawny, tzn. dotyczący innej usługi. Nie pasuje mi kilka ścieżek, ale cups nie widnieje już jako uruchomiona usługa. Natomiast dalej chciałbym wiedzieć czy to samoistne zamykanie się GUI jest normalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi