Rafal++ Napisano Listopad 28, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 28, 2004 Po nie udanej instalacji sterowników nvidi (pomińmy ten temat) system nie starował. Przeinstalowałem go w ten sposób że partycje / i swap sformatowałem natomiast /home zostawiłem w spokoju, utoworzyłem usera identycznego z poprzedniem. Instalacja przebiegła bez problemów. Natomiast gdy próbuje uruchomić gnoma lub xfce pojawia sie błąd /etc/X11/gdm/PreSession/Default: Registering your session with wtmp and utmp /etc/X11/gdm/PreSession/Default: running /usr/bin/X11/sessreg -a -w /var/log/ wtmp -u /var/run/utmp -x "/var/gdm/:0.Xservers" -h "" -l " :0 ""rafal" Agent pid 3289 Failed to execute message bus: No such file or directory EOF in dbus - launch reading address from bus daemon i potym wraca mi do ekranu logowania i tak be końca. Nie wiem jak sobie z tym poradzic i proszę o pomoc Was. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McGiwer Napisano Listopad 28, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 28, 2004 A czy po zainstalowaniu sterownikow (przed reinstalacja) wyedytowales plik /etc/X11/xorg.conf ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafal++ Napisano Listopad 28, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 28, 2004 Tak wedytowałem, ale czy to ma jakieś znaczenie skoro partycja / została sformatowana ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuja Napisano Listopad 28, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 28, 2004 Odpal z rescuecd lub z CD1 w trybie rescue, chrootnij sie do systemu i wywal wszelkie niepotrzebne wpisy w /home/user_identyczny_z_poprzednim a w szczegolności te które dotyczą sesji w trybie graficznym - nie powiem Ci dokładnie jakie, bo ja mam KDE. Jesli masz wątpliwości to przenieś wszystko do jakiegoś tymczasowego katalogu i później będziesz mógł przywrócić to co potrzebne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ro-X Napisano Listopad 28, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 28, 2004 KDE?? Wuja ja cie prosze! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuja Napisano Listopad 28, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 28, 2004 KDE?? Wuja ja cie prosze! Przestraszyłem się i zaraz przestudiowałem Konstytucję i Dziennik Ustaw. Nigdzie nie znalazłem, że KDE jest zabronione. @Ro-X Chyba trzydniówka Ci szkodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafal++ Napisano Grudzień 1, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 1, 2004 Jeszcze się z tym męcze Zainstalowałem system zupełnie od nowa, usunąłem wszystkie partycje z tego dysku (mam dwa dyski pierwszego przy instalacji nie ruszałem ani teraz ani wczesniej) i założyłem nowe / , swap , /home Mam dokładnie to samo podaczas pierwszego uruchomienia(logowania) system startuje normalnie ale juz przy następnym pojaiwa się wyżej wymieniony błąd i to przy wszystkich pulpitach (xfce, gnome, kde) Poprostu niemoge uruchomic żadnego środowiska graficznego. Gdy uruchomie Terminal awaryjny (czy jakos tak) i z niego wpisze stardkde, starxfce, lub gnome-session, to wtedy odpala mi się normalnie dany desktop (bez żadnych problemów). Może to jest jakies wyjscie ale na dłuzszą mete wolałbym standardowe logowanie, tak jak dawniej. Sprawdzałem wszystkie płyty przed instalacją wszystkie są w 100% sprawne, zrobiłem po sinstalacji apt-get update i apt-get upgrade i nic nie pomogło. Jedyne co zwróciło moją uwage to to że gdy w gnomie wyświetle właściwości folderu użytkownika to widze cos takiego: Położenie: /home Wolumin: /home1 Może zabardzo się nie orientuje ale chyba powinny te dwie rzeczy tak samo się nazywać, może tu leży problem. Błagam o pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi