glootech Napisano Listopad 28, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 28, 2004 Mam problem z zamontowaniem cd-romu. Po wydaniu komendy mount /dev/hdc /media/cdrom wyskakuje mi: mount: block device /dev/hdc is write-protected, mounting read-only mount: /dev/hdc already mounted or /media/cdrom busy Po wydaniu komendy mount nie widzę, aby cd-rom był zamontowany. Po umount /dev/hdc mam: umount: /dev/hdc: not mounted Czy ktoś może mi pomóc? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Scorpion Napisano Listopad 28, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 28, 2004 a moze masz nieustawione prawa dostepu do cdromu sprobuj pod rootem, a jak zadziala, to przyznaj prawa do niego takze userowi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
glootech Napisano Listopad 28, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 28, 2004 Próbowałem, to nie to. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miro Napisano Listopad 28, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 28, 2004 Spróbój poprostu : mount /mnt/cdrom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xaero Napisano Listopad 28, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 28, 2004 To dość częsty błąd. Ja także nie mogę sobie z nim poradzić. U mnie pojawia się prawie to samo kiedu próbuję montować. Pojawia się: mount: /dev/hdc already mounted or /media/cdrom busy W dodatku ja nie mogę już odmontować tego cdromu czyli automatycznie eject nie działa.:shock: Jeśli ktoś wpadnie na pomysł jak to naprawić niech napisze, czekam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
glootech Napisano Listopad 28, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 28, 2004 Udało mi się rozwiązać problem poprzez modyfikacje /etc/fstab . Postaram się jutro wrzucić rozwiązanie tego problemu na forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi