Jasnoksieznik Napisano Listopad 28, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 28, 2004 tlo historyczne: hda - dysk z WinXP, na pierwszym kanale IDE hda1 - jedna partycja windowsowa drugi kanal IDE: hdc - dysk niewykorzystany hdd - dysk z linuksem, a na nim: hdd1 - /boot mojego (_linuxa_ → Linuksa) ORT, ok 100mb hdd2 - swap mojego (_linuxa_ → Linuksa) ORT hdd3 - / mojego (_linuxa_ → Linuksa) ORT fstab ma wpisy dotyczace tylko hdd1-3, cd i fd grzecznie stworzylem w /mnt jakis_katalog... stworzylem fdiskiem partycje hdc1, (disk manager mowi, ze ext3) i chcalem ja podmountowac, bo co sie ma ladnych pare gb marnowac, sambe postawic mozna, albo co... Gdy mountuje (mount -t ext3 /dev/hdc1 /mnt/jakis_katalog) zamiast obiecanych 40gb pojawia mi sie jakas partycja a'la boot (w dodatku nie taki, jak moj), 100mb, pliki jak w boot... hardware browser->hard drives pokazuje wyraznie, ze hdc1 to jedna partycja wielkosci 40gb z ext3. Sformatowanie hdc1 (z disk managera, nie wiem, co do tego sluzy w konsoli) nie powoduje skasowania czegokolwiek. Jak zamountowac to wlasciwe hdc1 lub dlaczego tak sie dzieje? -- Edit: Juz wiem, dlaczego. Kiedys na Tym dysku byla sobie Fedora2. Zalozylem partycje na nowo, ale filesystem zostal stary - nie sformatowalem dysku, wiec czytal to, co juz na nim bylo. zadziwiajace jest to, ze ystemowi nie przeszkadzal filesystem starego (_linuxa_ → Linuksa) ORT, ze bardzo dobrze sie dogadaly. Nie mozna wiec, tak jak w Windzie, kasowac zawartosci dysku poprzez skasowanie partycji. Ku pamieci: Po zalozeniu partycji, zawsze sformatuj dysk! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi