Sahin Napisano Grudzień 1, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 1, 2004 Wczoraj zrobiłem update jądra i po tym GRUB ładuje mi automatycznie FC3 z najnowszym jądrem po odczekaniu 5s. Wcześniej miałem automatyczne bootowanie Windowsa Xp i chciałbym znowu mieć tak, jak powinienem edytować plik /boot/grub/grub.conf :?: Teraz wygląda on tak: # grub.conf generated by anaconda # # Note that you do not have to rerun grub after making changes to this file # NOTICE: You do not have a /boot partition. This means that # all kernel and initrd paths are relative to /, eg. # root (hd0,5) # kernel /boot/vmlinuz-version ro root=/dev/hda6 # initrd /boot/initrd-version.img #boot=/dev/hda default=0 timeout=5 splashimage=(hd0,5)/boot/grub/splash.xpm.gz hiddenmenu title Fedora Core (2.6.9-1.681_FC3) root (hd0,5) kernel /boot/vmlinuz-2.6.9-1.681_FC3 ro root=LABEL=/ rhgb quiet initrd /boot/initrd-2.6.9-1.681_FC3.img title Fedora Core 3 (2.6.9-1.667) root (hd0,5) kernel /boot/vmlinuz-2.6.9-1.667 ro root=LABEL=/ rhgb quiet initrd /boot/initrd-2.6.9-1.667.img title Windows XP rootnoverify (hd0,0) chainloader +1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zembrowski Napisano Grudzień 1, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 1, 2004 default=2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sahin Napisano Grudzień 1, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 1, 2004 Wielkie dzięki, wiedziałem, że to coś z tym default ale nie wiedziałem jaką cyfrę powinienem wpisać aby ładował się windows. I szczerze mówiąc nadal nie wiem dalczego akurat jest to 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zembrowski Napisano Grudzień 1, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 1, 2004 prosto tłumacząc: każdy wpis title jest cyfra pierwszy title to 0, a każdy następny=poprzedni+1 to co pod title mówi dla grub'a co ma zrobić... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roback Napisano Grudzień 5, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 5, 2004 OSTRZEŻENIE: Zmiana na default=2 może poważnie uszkodzić Twój sprzęt! Czy chcesz jeszcze kiedyś uruchomić komputer? Zalecane jest ustawienie opcji deafult na 0 lub 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojennaja Napisano Grudzień 5, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 5, 2004 Używaj najpierw opcji szukaj bo ja już kiedyś zadałem identyczne pytanie:-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi