andrew_no1 Napisano Styczeń 15, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 15, 2013 Nie do końca mi wychodzi ustawienie raidu. Napisze dokładniej z czym mam problem, jak odpale maszynę wirtualną po 18. Korzystam z opisu : http://www.howtoforge.com/set-up-raid1-on-a-running-lvm-system-fedora8-p2 Opis dotyczy Fedory 8, ja mam 12 ale myśle że nie powinno to mieć wpływu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrew_no1 Napisano Styczeń 16, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 16, 2013 Nie do konca mi wychodzi ustawienie raidu. Napisze dokladniej z czym mam problem, jak odpale maszyne wirtualna po 18. Korzystam z opisu : http://www.howtoforg...stem-fedora8-p2 Opis dotyczy Fedory 8, ja mam 12 ale mysle ze nie powinno to miec wplywu. Udalo sie Wczoraj na wirtualnej wszystko poszlo. Przetestowalem odpinajac jeden a pózniej drugi dyski. Teraz kwestia wcielenia w zycie. Mam pytanko, bo na juz fizycznej maszynie, dysk oryginalny (na którym jest linux 160GB) ma 2 bledne sektory, czy to nie bedzie przeszkadzac ? Ponizej umieszoczone zdjecia: http://zapodaj.net/84b0ac9a71593.jpg.html http://zapodaj.net/9819528e05e3a.jpg.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Scorpion Napisano Styczeń 16, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 16, 2013 Mam pytanko, bo na juz fizycznej maszynie, dysk oryginalny (na którym jest linux 160GB) ma 2 bledne sektory, czy to nie bedzie przeszkadzac ? W teorii nie. Ale podzielam uwagi reszty spoleczenstwa tutaj, czyli Kup drugi 500GB dysk. Wiem ze to pieniadze, ale jesli chcesz miec jak najbardziej niezawodny serwer to mocno polecam dwa IDENTYCZNE dyski (ta sama pojemnosc, seria itd) Hardware raid w 1 kolejnosci jak mozliwe ! Ja najczesciej robie na serwerach HP Proliant i generalnie wystarcza dwie komendy ! Dodajesz drugi dysk i robisz migrate. Macierz sama sie przebudowywuje. Niestety na "desktopowych" plytach zawsze jest troszeczke inaczej. Jakbys podal nazwe serwera (albo sprzetu ktory uzywasz) to moznaby sie "pobawic" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrew_no1 Napisano Styczeń 16, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 16, 2013 W teorii nie. Ale podzielam uwagi reszty spoleczenstwa tutaj, czyli Kup drugi 500GB dysk. Wiem ze to pieniadze, ale jesli chcesz miec jak najbardziej niezawodny serwer to mocno polecam dwa IDENTYCZNE dyski (ta sama pojemnosc, seria itd) Hardware raid w 1 kolejnosci jak mozliwe ! Ja najczesciej robie na serwerach HP Proliant i generalnie wystarcza dwie komendy ! Dodajesz drugi dysk i robisz migrate. Macierz sama sie przebudowywuje. Niestety na "desktopowych" plytach zawsze jest troszeczke inaczej. Jakbys podal nazwe serwera (albo sprzetu ktory uzywasz) to moznaby sie "pobawic" Akurat nie jest to mój komputer, wiec wplywu na zakup nie mam. Dostalem zadanie zrobic raid na isniejacym sprzecie, który sluzy jako serwer. Jest to zwykly skladak, plyta glówna Gigabyte GA-965G-DS3. Ogólnie jesli raid przebiegnie bez problemu na tej maszynie, to powiem gosciowi ze w najblizszej przyszlosci bedzie musial zmienic stary dysk na 500GB. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrew_no1 Napisano Styczeń 18, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 18, 2013 Akurat nie jest to mój komputer, wiec wplywu na zakup nie mam. Dostalem zadanie zrobic raid na isniejacym sprzecie, który sluzy jako serwer. Jest to zwykly skladak, plyta glówna Gigabyte GA-965G-DS3. Ogólnie jesli raid przebiegnie bez problemu na tej maszynie, to powiem gosciowi ze w najblizszej przyszlosci bedzie musial zmienic stary dysk na 500GB. Dzisiaj wlaczylem kompa i cos musialo sie rozjechac :/ *** Podczas sprawdzania systemów plików wystapil blad *** Przelaczanie do powloki, system zostanie ponownie uruchomiony *** Kiedy opuscisz powloke *** Ostrzezenie - - SeLinux jest aktywny *** Wylaczanie wymuszania bezpieczenstwa dla odzyskiwania systemu *** Uruchom setenforce 1, aby wlaczyc ponownie why? Czy to moze byc spodowane dwoma róznymi dyskami i programowym raid? (na jednym dysku bylo kilka bad sectorów) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi