Saddamus Napisano Grudzień 1, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 1, 2004 przy klikaniu na katalog udostępniony w sieci pokazuje info, że nie mógł zamontować katalogu, w katalogu w którym smb4k montuje foldery sieci widzę browsowany katalog, ale wewnątrz jest pusty, więc montuje, ale niezupełnie. Konfiguracja serwera samby jest OK. Co może być powodem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mynus Napisano Grudzień 1, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 1, 2004 a przy tym info pozatym ze nie moze zamontowac katalogu pokazuje jakas inna informacje? (np ze, uzytkownik o takim uid nie ma prawa montowac , albo cokolwiek innego, zeby mozna bylo zaproponowac jakies rozwiazanie...) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ireq Napisano Grudzień 2, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 2, 2004 U mnie wyswietla taki komunikat: smbmnt must be installed suid root for direct user mounts (500,500) smbmnt failed: 1 Po zainstalowaniu smb4k bylo wszystko ok, ale smb4k montowal mi katalogi na pulpicie i nie moglem ich odmontowac jako zwykly user. Odmontowalem wiec jako root i po tym juz ten komunikat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miro Napisano Grudzień 2, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 2, 2004 To powinno rozwiązać problem Do do motowania zasobów pod "smb4k" trzeba zmodyfikować : chmod +s /usr/bin/smbmnt chmod +s /usr/bin/smbmount chmod +s /usr/bin/smbumount Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mynus Napisano Grudzień 2, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 2, 2004 wystarcza te dwa: chmod +s /usr/bin/smbmnt chmod +s /usr/bin/smbumount nalozenie suida nie jest zbyt bezpieczne , ale ja mam tak i wazne ze dziala Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Saddamus Napisano Grudzień 4, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 4, 2004 Unknown parameter encountered: "server srting" Ignoring unknown parameter "server srting" Server's Role (logon server) conflicts with share-level security libsmb based programs must *NOT* be setuid root. 3412: Connection to UZYTKOWN-64E55I failed SMB connection failed [global] workgroup = MSHOME server srting = MSHOME netbios name = saddamus debug timestamp = yes local master = yes preferred master = yes unix password sync = no domain master = yes #wins support = yes #unix charset = ISO8859-2 #dos charset = CP852 name resolve order = wins lmhosts hosts bcast announce as = NT time server = True max log size = 50 security = share encrypt passwords = true dns proxy = no #logon script = start.bat Guest account = nobody OS level = 300 smb passwd file = /etc/samba/smbpasswd domain logons = yes [wspólne] path = /a/piotros guest ok = yes browseable = yes write ok = yes public = yes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mynus Napisano Grudzień 5, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 5, 2004 Unknown parameter encountered: "server srting" Ignoring unknown parameter "server srting" a tu masz tak server srting = MSHOME popelniles literowke server string =MSHOME ale nazwij to jakos ladniej server string = Samba Serwer ------ security = share domain logons = yes no to w koncu jak? jak chcesz miec security=share to wywal domain logons=yes libsmb based programs must *NOT* be setuid root. aha, czyli pewnie zrobiles tak: chmod +s /usr/bin/smbmount wiec smbmnt != smbmount czyli cofnij tamto polecenie chmod -s /usr/bin/smbmount (pisalem post wyzej zeby nie dawac suida na ten plik) 3412: Connection to UZYTKOWN-64E55I failed ooo, tutaj to nie wiem o co chodzi, zrob poprawki te co wyzej to moze ten blad tez zniknie, jak nie to bedziemy myslec dalej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spirit Napisano Marzec 15, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 15, 2007 Ja również mam podobny problem... Zasób niby się montuje, a za moment znów jest odmnontowany. Próbowałem zmieniać chyba wszystkie opcje konfiguracyjne smb4k, nieststy bez rezultatu. Byłbym wdzięczny za jakiekolwiek wskazówki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi