Skocz do zawartości

Nie Wykrywanie Partycji Przez System?

TrolleY

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Miałem dodaną w fstabie linijkę odpowiadającą za automatyczne montowanie partycji ntfs z danymi (niejako współdzieloną z windowsem), chociaż nautilus normalnie też widział partycję "Windows" na której siedzi sam system jako gotową to zamontowania.

Nie lada zaskoczeniem dla mnie było gdy przy próbie zabootowania fedory ta wpadła w coś ala rescue mode. Z wyświetlonej porady wynikało abym wykonał polecenie journal(coś) -xb żeby zobaczyć co poszło nie tak. Tak też uczyniłem. Domyśliłem się, że problem był przez wspomnianą wyżej linijkę fstaba, którą usunąłem i po reboocie uruchomił się system normalnie. Jednakże teraz z nieznanych mi przyczyn w nautilusie nie widzę ani partycji "Dane" ani partycji "Windows" tak jakby w ogóle ich nie było. Dodam, że fdisk -l wyświetla dokładnie to samo co przed pojawieniem się problemu.

Jakiś pomysł co jest nie tak?

Właściwie nie używam nautilusa, więc przyznam, że nie do końca czuję problem.

Jeśli nie ma w fstabie, to może nie być montowane - proste. Jeśli nie chcesz montowania przy starcie, to w kolumnie opcji dorzuć noauto.

Kiedyś był taki problem z NTFS, że jak się pożądnie popsuł, to trzeba było włączyć Windows, żeby wykonał swoje "lepsze" fsck.

Spróbuj z palca za pomocą komendy mount zamontować - dowiesz się więcej.