Longin Napisano Luty 27, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Luty 27, 2013 Witam. Mam problem z logowaniem z urządzenia zewnętrznego. Zmieniłem wartości w /etc/rsyslog.conf: Odkomentowałem linie: $ModLoad imuxsock # provides supportfor local system logging (e.g. via logger command) $ModLoad imklog # provides kernel logging support(previously done by rklogd) #$ModLoad immark # provides --MARK-- message capability # Provides UDP syslog reception $ModLoad imudp $UDPServerRun 514 # Provides TCP syslog reception $ModLoad imtcp $InputTCPServerRun 514 zmieniłem wpisy: local6.* /var/log/XXX.log remote host is: name/ip:port, e.g. 172.10.10.10:514, port optional I mam teraztaki objaw że loguje mi do xxx.log oraz messages. Z tym że do xxx.log wybiórczo a natomiast do messages idzie wszystko. PS. Przez pierwsze 5 dni szło wszystko do xxx.log Chciałbym żeby wszystko szło do xxx.log i wtedy bym dopiero zablokował zapis do messages. Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc. llongin [EDIT] Zapomniałem napisać że chodzi o fedore 15 (2.6.43.5-2.fc15.x86_64). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Longin Napisano Marzec 1, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 1, 2013 Zauważyłem że log xxx.log oraz messages napełnia się w równych odstępach, co 5 minut, ale niestety nie wszystkimi zdarzeniami ( nie znalazłem w tym żadnej prawidłowości ).Shutdown, reboot usługi rsyslog na Fedorce oraz włączenia i wyłączenia na zewnętrznym urządzeniu logowania do serwerka Fedory nie zmieniły sytuacji.Pozdrawiamllongin [EDIT] Po wydaniu polecenia logger "sprawdzam logowanie" nie pojawiają się żadne wpisy w messages. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi