koneton Napisano Maj 6, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Maj 6, 2013 Cześć! Piszę tutaj, bo na pewno ktoś z Was miał już okazję uruchamiać obsługę funkcji TRIM na Fedorze. Mam na komputerze stacjonarnym dysk SSD KINGSTON SV300S37A120G, który obsługuje funkcję TRIM. Polecenie hdparm -I /dev/sdb | grep "TRIM supported" zwraca mi oczekiwane Data Set Management TRIM supported (limit 1 block) Zainstalowałem na nim Fedorę 18 (wersja 32 bit z PAE). Zgodnie z instrukcjami jakie znalazłem w sieci, zmodyfikowałem wpis fstab następująco: UUID=0126d794-94a9-40ec-90f6-d5f1fa3654a7 / ext4 discard,noatime,nodiratime,errors=remount-ro 1 1 UUID=181ea4b6-6130-4708-b17b-ed24e8551631 /boot ext4 discard,noatime,nodiratime,errors=remount-ro 1 2 UUID=ae025038-ac45-4b21-8109-ee3a3ace2fa8 /home ext4 discard,noatime,nodiratime,errors=remount-ro 1 2 Wydaje mi się, że to już powinno wystarczyć, więc po restarcie maszyny przeprowadziłem następujący test: dd if=/dev/urandom of=tempfile bs=1M count=3 hdparm --fibmap tempfile hdparm --read-sector [ADDRESS] /dev/sdb rm tempfile && sync && sleep 120 hdparm --read-sector [ADDRESS] /dev/sdb Niestety, ponowny odczyt sektora nie zwrócił oczekiwanych zer, a takie same wartości jak poprzednio. Dla uzupełnienia, podaję jeszcze szczegóły zainstalowanego jądra systemu 3.8.9-200.fc18.i686.PAE Byłbym wdzięczny, za jakieś rady lub informacje, co robię źle lub czego jeszcze nie zrobiłem, by poprawnie uruchomić funkcję TRIM na SSD. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano Maj 8, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Maj 8, 2013 (edytowane) Never mind. Na Archu jednak mi działa, coś zepsułem pierwszym razem. Edytowane Maj 8, 2013 przez Gość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Maj 8, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Maj 8, 2013 Ciekawy temat. Właśnie zauważyłem, że też mam ten problem, ale wyłącznie na dyskach szyfrowanych. Mój kernel to 3.8.5-201.fc18.x86_64. Wrzuć: lsblk -D Sprawdź konfigurację LVM: grep issue_disc /etc/lvm/lvm.conf Oraz czy masz w crypttabie allow-discards. Również sprawdź tego buga. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koneton Napisano Maj 8, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 8, 2013 Jeżeli chodzi o pierwszą komendę to mam: lsblk -D NAME DISC-ALN DISC-GRAN DISC-MAX DISC-ZERO sda 0 0B 0B 0 ├─sda1 0 0B 0B 0 ├─sda2 0 0B 0B 0 ├─sda5 0 0B 0B 0 └─sda6 0 0B 0B 0 sdb 0 512B 2G 0 ├─sdb1 0 512B 2G 0 ├─sdb2 0 512B 2G 0 └─sdb3 0 512B 2G 0 sr0 0 0B 0B 0 Co do reszty, to nie mam lvm tylko zwykłe partycje bez szyfrowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Maj 9, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Maj 9, 2013 A gdy ręcznie wrzucisz fstrim to się sektor zeruje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koneton Napisano Maj 9, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 9, 2013 Nie, nadal jest tak samo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Maj 10, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Maj 10, 2013 Pozostaje zgłosznie buga. Ciekawi mnie, czy na x86_64 miałbyś ten sam problem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koneton Napisano Maj 14, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 14, 2013 Trochę poczytałem i okazało się, że ustawienia jakie zrobiłem były dobre. Błędny był test jaki zastosowałem. Założyłem, że funkcja TRIM zeruje usunięte dane, a tak wcale być nie musi. Doczytałem (http://en.wikipedia.org/wiki/TRIM#ATA), że są przynajmniej 3 sposoby implementacji tej funkcji. Jedna z nich polega na zerowaniu (lub wstawianiu samych jedynek) w miejsce usuniętych danych, druga polega na zwracaniu losowych wartości, a trzecia nie czyści oryginalnych danych i zwraca je takie same, jak przed usunięciem. Test jaki wykonałem, zakładał, że dane będą zerowane, a w przypadku mojego dysku tak się nie dzieje. Niezerowe wartości polecenia lsblk -D dla dysku sdb oznaczają, że obsługuje on funkcję TRIM. To wszystko, nie trzeba robić nic więcej. Jeżeli chcemy sprawdzić, czy nasz dysk zeruje dane po usunięciu, to możemy podejrzeć wartość discard_zeroes_data, poprzez wykonanie polecenia: cat /sys/block/sdb/queue/discard_zeroes_data 0 Jak widać, u mnie zwróciło 0, co potwierdza, że polecenie TRIM nie zeruje dysku (flaga jest nieustawiona). Dzięki za zainteresowanie tematem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Maj 27, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Maj 27, 2013 Zaiste, fascynująca lektura i nie mniej zatrważające wnioski. Dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi