mrocznyszewc Napisano Wrzesień 26, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 26, 2013 Witam wszystkich, mój problem polega na tym, że mam na lapku Fedorke 19 64bit z XFCE, a na drugim kompie stacjonarnym Windows 7. Mam internet z Netii, zwykły Netia spot. Na wszystkich komputerach internet działa normalnie, czy to przez kabel czy przez wifi. Problemem jest brak dostępu do sieci LAN z poziomu Fedory. Na lapku mam też win8 i w nim normalnie widze pliki udostępnione itd. Na Fedorze, kiedy wchodzę w Menedżer plików/Sieć w ogóle nie widzi sieci, a powinien przecież wykryć jakieś "sieć windows" czy coś takiego... Czy macie jakiś pomysły? Przecież nawet jeśli na tym kompie stacjonarnym z win 7 jest firewall to i tak Fedora powinna widzieć sieć LAN, może wywalałaby, że nie ma dostępu, ale widzieć powinna... Proszę was o pomoc, bo nie chcę mieć win 8 na lapku tylko Fedore, a póki co muszę, bo żona korzysta z LAN podczas korepetycji... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JoleKK Napisano Wrzesień 26, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 26, 2013 Samba client zainstalowane? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gal3rnik Napisano Wrzesień 26, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 26, 2013 fuse-smb, potem gigolo. Przy pomocy gigolo zamapujesz konktetny zasób. Z poziomu thunara -> podglądanie sieci : smb: //komp/zasob (bez spacji po smb:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrocznyszewc Napisano Wrzesień 27, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 27, 2013 Doinstalowanie samby nic nie dało, z gigolo też nie mogę sobie poradzić, bo jak wpisuje jakikolwiek zasób w sieci to go nie widzi:( dziwna sprawa... mogę zrozumieć, że mogę nie mieć dostępu, ale dlaczego w ogóle nie widać katalogów sieci z poziomu thunar'a /przeglądanie sieci... ? przecież powinien tam cokolwiek widzieć, chociaż nazwy komputerów w sieci i sieć Windows... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gal3rnik Napisano Wrzesień 27, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 27, 2013 yum install fuse-smb gvfs-smb gigolo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrocznyszewc Napisano Wrzesień 27, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 27, 2013 po doinstalowaniu gvfs-smb widzi wszystko, zarówno gigolo, jak i Thunar, niestety nie mogę nic otworzyć. Każdy zasób widzi jakby podwójnie, raz normalnie np: katalog "D" a drugi raz obok wyświetla to jako "D$". Jak otwieram ten pierwszy bez $ to wywala: "Zamontowanie zasobu Windows się nie powiodło: Brak dostępu." , a jak ten drugi z $ to chce jakieś hasło, ale w windowsie nie ma hasła do konta, usunąłem też wymaganie hasła podczas udostępniania więc nie powinien nic żądać. Jeśli nawet wpiszę hasło swojego konta systemu Linux lub root'a to i tak nie wejdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gal3rnik Napisano Wrzesień 27, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 27, 2013 Z tego co piszesz, zasoby już widzisz, masz teraz problem z uprawnieniami. udostępnij zasób np. test z pełnymi uprawnieniami i na nim testuj. D$ jest to udostępnienie zasobu z poziomu administracyjnego tzn. \\komputer\d$ powoduje dostanie się bezpośrednio do partycyji d:\ - tu bodajże warunkiem jest że musisz należeć do grupy administratorzy danego komputera (ale może to być nieprecyzyjne określenie). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrocznyszewc Napisano Wrzesień 27, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 27, 2013 "D$ jest to udostępnienie zasobu z poziomu administracyjnego tzn. \\komputer\d$ powoduje dostanie się bezpośrednio do partycji d:\" - no tak, bo udostępniona jest cała partycja D:\ . Czy wychodzi na to, jakby to admin to udostępnił? Nie korzystałem z konta admina pod windows. Jeśli chodzi o upawnienia to dziwna sprawa, bo w windowsie wszystkie udostępnione zasoby mają nieograniczone prawa do otwierania, przeglądania i modyfikacji. nie wiem o co może tu chodzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gal3rnik Napisano Wrzesień 27, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 27, 2013 pod win 7 udostępnij zasób, następnie ...\udostępnianie\Udostępnianie zaawansowane\ (tam na dole masz uprawnienia) daj wszyscy pełna kontrola. Potem zabezpieczenia i dodaj usera który ma móc wszystko. Z poziomu gigolo zaloguj się na tego właśnie usera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrocznyszewc Napisano Wrzesień 27, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 27, 2013 W windowsie wszystkie uprawnienia są na max, myślę, że problem leży po stronie Samby lub ogólnie mojego lapka z Fedorą. Czy można jakoś wejść do folderów sieciowych jako root? Bo teraz wchodzę jak użytkownik, a może jako zwykły user nie mam praw do przeglądania folderów sieciowych. Można jakoś nadać uprawnienia takiego użytkownikowi do przeglądania tych udostępnionych folderów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gal3rnik Napisano Wrzesień 27, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 27, 2013 Obstawiam że problem jest po stronie windows 7. Wyłącz zaporę. smbclient -L 192.168.1.100 -U test -p powinno pokazać Ci udostępnione zasoby, a gigolo powinien już montować je. Jest prostszy sposób na dostanie się do zasobów. Defaultowo po instalacji win7 wyłączone jest konto administrator. Włącz to konto i ustaw hasło dla administratora. Teraz jeżeli zostaniesz zapytany o usera z uprawnieniami którego masz zalogować się do zasobów win7 wpisz user: administrator, domena workgroup , hasło : które ustawiłeś. Oczywiście korzystanie z konta administrator, niesie z sobą kilka "uniedogodnień". Tym sposobem nie musisz wyłączać zapory. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi