jeszcze_jeden_user Napisano Grudzień 4, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 4, 2004 Witam, Mam zasintalowana Fedore Core 3 wraz z jądrem dystrybucyjnym(2.6.9-1.667) chciałem oprócz tego zainstalowąć jądro 2.4.28. Ściągnąłem źródło tego kernela. zainstalowalem pakiet wymagany dla 2.4.XX modutils(Dla 2.6.9 jest uzywany module-init-tools i z nim moduły się nie isntalowały,i został on usunięty podczas isntalacji) Następnie skonfigurowałem jądro. Obsługe ext3 mam wkompilowaną w jądro jak również obsługę initrd (Initial Ram Disk support) i cały proces zakończył się bez problemów. Czyli make dep,make bzImage,make modules,make modules install umieściłem bzImage pod nazwą vmlinuz-2.4.28 w /boot .. stworzyłem initrd mkinitrd /boot/initrd-2.4.28.img 2.4.28 . Skonfigurowałem plik /boot/grub/grub.conf: default=0 timeout=5 splashimage=(hd1,1)/boot/grub/splash.xpm.gz hiddenmenu title Fedora Core (2.4.28) #Nowy wpis root (hd1,1) kernel /boot/vmlinuz-2.4.28 ro root=LABEL=/ initrd /boot/initrd-2.4.28.img title Fedora Core (2.6.9-1.667) #Jadro dystrybucyjne root (hd1,1) kernel /boot/vmlinuz-2.6.9-1.667 ro root=LABEL=/ initrd /boot/initrd-2.6.9-1.667.img title Discworld #windows rootnoverify (hd0,1) chainloader +1 I po restarcie i wybraniu z Menu Grub nowego Jadra: Podczas startu systemu otrzymałem komunikat: "VFS: Cannon open root device "LABEL=/" or 00:00 Please Append a correct "root=" boot param Kernel panic VFS: Unable to mount root fs on 00:00 "/" znajduje się u mnie na urządzeniu /dev/hdg2 stąd poprawiłem wpis w grub.conf: title Fedora Core (2.4.28) #Nowy wpis root (hd1,1) kernel /boot/vmlinuz-2.4.28 ro root=/dev/hdg2 initrd /boot/initrd-2.4.28.img podczas bootowania tej konfiguracji otrzymałem komunikat: "Trying to move old root to /initrd okay" "Warning: unable to open an initial console" i dalej nic sie nie dzieje.. i dalej nie wiem co zrobic.. wiem że jest to jakoś związane z /dev/console której nie ma i powinien być otworzony/utworzony. Prosze o pomoc Z góry dziękje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mynus Napisano Grudzień 4, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 4, 2004 "/" znajduje się u mnie na urządzeniu /dev/hdg2 stąd poprawiłem wpis w grub.conf: kernel /boot/vmlinuz-2.4.28 ro root=/dev/hdg2 tutaj raczej nie chodzi o "/" a o "/boot" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ziemia Napisano Grudzień 4, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 4, 2004 tutaj raczej nie chodzi o "/" a o "/boot" Tu chodzi o główny root system czyli o / @MYNUS poczytaj dokumentacje jadra a dokładnie w katalogu z źródłami jadra plik: /Documentation/kernel-parameters.txt a potem odpowiadaj!!!!!!!!!!! JAK wkompilowałeś w jajco (nie jako moduły) obsłóge głównego filesystemu to nieusiesz używać initrd! (_sprubuj_ → spróbuj) ORT w GRUB title Fedora Core (2.4.28) #Nowy wpis root (hd1,1) kernel /boot/vmlinuz-2.4.28 ro AAA i jeszcze zatanawia mnie skąd (_wzioł_ → wziął) ORTeść dysk hdg?? przeciesz standardowo jest: primary master: hda primary slave: hdb secondary master: hdc secondary slave: hdd skąd (_wzioł_ → wziął) ORTeś aż hdg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jeszcze_jeden_user Napisano Grudzień 6, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 6, 2004 Witam, dziękuje za odpowiedzi niestety rezultat jest wciąż ten sam:( Jeśli chodzi o hdg to wynika to stąd że mam płyte główną z chipsetem HPT366 co skutkuje że właśnie dysk przyczepiony do tego interfejsu jest urzadzeniem /dev/hdg . Drugi dysk mam podłączony do standardowego interfejsu i jest to /dev/hdc Poza Biosem jest także HPT Bios itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi