Szupien Napisano Styczeń 19, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 19, 2014 WItam. Podczas kopiowania dużych plików między dyskami fizycznymi (system jest zainstalowany na oddzielnym dysku fizycznym i nie bierze udziału w transferze plików) obciążenie procesora dochodzi do 100%, co mnie niepokoi ponieważ nigdy wcześniej nie widziałem takiego obciążenia. Mój sprzęt: SSD samsung evo 840 120 gb - systen (ext4) SSD samsung evo 840 250 gb - z tego kopiuje (ext4) SSD samsung evo 840 120 gb - na ten kopiuje (ext4) procesor: i7-4770k Dyski są sprawne, na windows 7 wszystko działa dobrze. Kopiowanie przy pomocy konsoli zmniejsza obciążenie do około 80%. Czytałem kiedyś artykuł o tym że w linuxach podczas kopiowania plików pilnowane jest by nie były pofragmentowane i przez to obciążenie procesora jest duże. Pytanie jak to wyłączyć ? NIe zależy mi na tym ponieważ SSD odczytują dane z taką samą prędkością z każdego miejsca. Fedora 20 KDE. UDMA dla dysków jest włączone. proces który potrzebuje tyle mocy to kworker Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi