Skocz do zawartości

Fedora Core 3 I Grub

koziklp

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam 2 dyski twarde-

1. dysk główny na którym umieściłem Gruba,

2. dysk wymienny na FC3 (który często odłączam bo jest w kieszeni)

A mój problem polega na tym, iż gdy mam odłączony dysk z FC3 to grub wyświetla mi jakiś błąd na temat dysku (dysk error- czy coś takiego) i nie chce uruchomić Windowsa, który jest ustawiony jako domyślny (w programie bootujacym), a jak dysk jest podłączony to bez żadnego problemu otwiera mi Winde chyba, że wybiore sobie FC.

Czy można coś z tym zrobić?

p.s. czy można zamiast gruba wrzucić Lilo, bo z ty programem nie miałem żadnego problemu

Mam 2 dyski twarde-

1. dysk główny na którym umieściłem Gruba,

2. dysk wymienny na FC3 (który często odłączam bo jest w kieszeni)

A mój problem polega na tym, iż gdy mam odłączony dysk z FC3 to grub wyświetla mi jakiś błąd na temat dysku (dysk error- czy coś takiego) i nie chce uruchomić Windowsa, który jest ustawiony jako domyślny (w programie bootujacym), a jak dysk jest podłączony to bez żadnego problemu otwiera mi Winde chyba, że wybiore sobie FC.

Grub podczas startu systemu zagląda w głąb systemu plików do katalogu /boot gdzie ma zapisane wszystkie dane konfiguacyjne i startowe. Jeśli odłaczysz dysk, to naturalne jest, że taka sprawa jak opisałeś występuje.

ROZWIĄZANIA:

1.

Na pierwszym dysku utwórz małą partycję ok 30 MB, gdzie podmontujesz katalog /boot . Ja tak właśnie mam zrobione. Linuksa zainstalowanego mam na drugim dysku, który służy mi za dysk przenośny znajdujący się w kieszeni.

2.

Nagraj zamiast gruba LILO. Lilo w odróżnieniu od gruba, nie sięga do systemu plików, wszystkie parametry startowe i konfiguracyjne nagrane ma w MBR.